Meimaand - Mariamaand
gepubliceerd: vrijdag, 3 mei 2019
In onze streek wonen nogal wat mensen met een Poolse achtergrond. Ze zijn daar zelf geboren, of hebben Poolse ouders of grootouders. Soms zie je die afkomst terug in hun woning. Dan hangt ergens een foto van Karol Józef Wojtyła, de Poolse Paus Johannes Paulus II en vaak ook een schilderij van de Zwarte Madonna, de Moeder van Polen, die in Częstochowa wordt vereerd.
De icoon heeft een lange geschiedenis. Geschilderd in de vijfde eeuw in Byzantium, kwam de icoon terecht in Polen. De icoon heeft een gouden glans, maar ook de donkere kleur die verteld over de ouderdom.
Wanneer je goed kijkt naar de Zwarte Madonna, dan is Maria gewond geraakt. Over haar gezicht loopt een litteken. Tijdens een van de vele perioden van overheersing, werd in de Middeleeuwen de icoon op de grond gesmeten en er werd met een zwaard op gehakt. Het is bijzonder dat men deze beschadiging niet heeft gerepareerd. Maria draagt symbolisch het lijden van het volk, de littekens die mensen op hun levensweg oplopen.
Ook zij had krassen op haar ziel en tranen in haar ogen. Maria komt niet stralend uit de schoonheidssalon, zij is getekend door het leven. En juist dát maakt Maria zo vertrouwd. Je kunt bij haar terecht met alle pijn die een mens ervaart. Met de zorg om mensen die je lief zijn en de pijn die je voelt wanneer een dierbare moet lijden. Het is een deel van de roeping van Maria, om ons daarin nabij te zijn.
Maria heeft ook de pijn moeten voelen, die heel wat ouders ervaren, wanneer ze zorg of verdriet hebben om hun kinderen. Zij kent de pijn van de dwaze moeders in Argentinië, die hun kinderen zijn kwijtgeraakt. Maria kent de pijn van de grootouders, die hun kleinkinderen niet meer mogen zien na een echtscheiding.
Zij weet dat een mensenhart soms doorboord wordt, juist omdat je liefde voor een ander zo groot kan zijn. Je mag je hart bij haar uitstorten, maar Maria wil ook ons hart vullen. Want zij vertelt ons steeds weer over Jezus, die kwam om onze lasten te helpen dragen. “Kom allen tot Mij”, zou Hij zeggen, “ook wanneer je belast en beladen bent, ik zal vrede geven aan je gekwetste ziel.”
Wanneer het soms moeilijk lijkt om God te vinden in je leven, wanneer het leven oneerlijk lijkt en zoveel pijn doet dat de hemel voor je ogen dichtgaat, houd je dan maar vast aan de hand van Maria. Zij kent je pijn, zij deelt je verdriet en biedt troost. De kerk gaf haar de koosnaam “Troosteres van de bedroefden”. Wanneer je eigen geloof opraakt, dan wijst háár geloof je de weg. Zoals een moeder die haar leven geeft voor haar kinderen, zó wil Maria de moeder zijn van allen die in Jezus geloven.
De icoon van de Zwarte Madonna verbeeldt dat prachtig: een hemelse vrouw, met een litteken in haar gezicht. Precies op de plek waar je een litteken niet kunt verbergen. Wie kijkt in haar ogen, ziet begrip en zal troost vinden.
Dankgebed
De Poolse Paus Johannes Paulus hield veel van Maria en wijdde aan haar een dankgebed:
God, Vader almachtig,
laat al uw kinderen begrijpen,
dat zij op de weg naar U,
worden vergezeld door de heilige maagd Maria,
beeld van de zuivere liefde,
door U gekozen tot moeder van Christus en tot moeder van de kerk.
Amen!
Pastoor Pieter Scheepers