Opstekertje - Goede daad...
gepubliceerd: dinsdag, 6 november 2018
Onlangs stond het nog in de krant: jongeren gaan zich een dagje inzetten voor oudere medemensen. Een prima initiatief. Net zo prima als ‘de dag van de vrijwilligers’. De dag waarop de koningin en haar familie naar bejaardentehuizen gaan om daar boterhammen te smeren en wafels te bakken.
En net zo prima als ‘het dagje uit’, waarbij mensen een dagje in colonne met bejaarden naar Münster-Eifel trekken om daar naar de vakwerkhuisjes te kijken en dan weer terug naar huis. Net zo prima ook als ‘de Kerst-in’. Één keer per jaar een feestetentje voor eenzame mensen.
Geweldig! Er moesten veel meer van dat soort initiatieven komen. Nog meer wafels bakken voor de bejaarden. Nog meer boterhammen smeren. Nog meer reisjes langs de Rijn en nog meer feestetentjes.
Verschrikkelijk jammer alleen dat:
- mensen daar via de krant of de een of andere organisatie voor opgeroepen moeten worden
- dit soort dingen maar één keer, of één keer per jaar gebeuren
- dat het altijd neerkomt op dezelfde mensen en dat het grote gros van de bevolking daar geen tijd voor of geen zin in heeft
Vroeger, bij de welpen en de verkenners, moest je iedere dag een goede daad doen. en dat werd bijgehouden in een schriftje. Een oudje helpen oversteken. De hond van de zieke buurman uitlaten. Boodschappen gedaan voor de overbuurvrouw die niet meer naar buiten kan. Fietsband geplakt voor mijn moeder. Iedere dag één goede daad. Dat was nog eens wat.
Als we dat nou eens allemaal deden. Hoeft allemaal niet zo groots en meeslepend te zijn. Er hoeft geen televisie bij. Gewoon een aardigheidje. De krant, nadat je hem gelezen hebt, bij iemand in de bus stoppen die geen krant heeft omdat het te duur is. Een moeder met een stel kleine kinderen voor laten gaan bij de kassa. Een oudje helpen oversteken.
Wie het ooit gedaan heeft, weet wat het oplevert. En dat is echt, heus waar, meer dan een zak goud. Een dankbare blik. De opmerking dat het zo fijn is dat er nog aardige mensen zijn. Dat geeft een bijzonder, tevreden gevoel. Een gevoel dat je iets goeds hebt gedaan. Dat kan een vervelende dag een stuk beter maken. Probeer het maar eens. Het werkt!
Jezus predikte de naastenliefde. Hij deed dat niet voor niets. Niet omdat hij niks te doen had. Ook niet omdat Hij vond dat Hij iets leuks bedacht had. Hij predikte dat, omdat naastenliefde het allerbelangrijkste ingrediënt is voor het functioneren van onze mensenmaatschappij.
De mens is een sociaal wezen. Heeft andere mensen in zijn omgeving nodig. Dus moet hij ook van die ander houden. En houden van betekent: jezelf weggeven aan een ander.
Nou, als de krant bij iemand anders in de bus stoppen of een oudje bij het oversteken helpen, jezelf weggeven betekent, dan is dat niet echt heel zwaar. Niet echt teveel gevraagd. En het leuke is dat je er ook nog wat voor terugkrijgt: een prettig gevoel.
Dat heeft Jezus er niet eens bij verteld, toen Hij de naastenliefde predikte.
Pastoor Pieter Scheepers