link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Vastenprojecten 2017

gepubliceerd: maandag, 20 februari 2017
De seminaristen
De seminaristen
De aan te schaffen waterzuiveringsinstallatie
De aan te schaffen waterzuiveringsinstallatie

Tijdens de Veertigdagentijd willen wij wederom in de Sint Franciscus­parochie uw aandacht vragen voor de jaarlijkse Vastenaktie. Alle kerkdorpen: Someren, Someren-Eind, Someren-Heide, Lierop, Asten, Heusden en Ommel, ondersteunen de projecten van de Vastenaktie! Het is een teken van gemeen­schap en solidariteit om zich te willen inzetten voor de minderbedeelden in onze wereld.

Dit jaar hebben wij voor vier projecten gekozen die ook een binding hebben met afzonderlijke geloofs­gemeen­schappen binnen onze Franciscus­parochie.

1) Waterzuiverings­installatie

Het klein seminarie van Heralds in Santhamangalam, Tamilnadu (Zuid India) is gesticht in mei 2015. Hier worden missionarissen opgeleid. Er is plaats voor 85 leerlingen. Dit academisch jaar hebben ze een groot aantal leerlingen.

Zoals iedereen weet, is water één van de basisbehoeften van de mens. Op de plek waar het seminarie ligt is het grondwater erg laag. Wij krijgen water van een nabij gelegen rivier, om te drinken en te koken. Maar dat rivierwater is niet schoon en dus niet geschikt als drinkwater.

Het seminarie ligt in de plaats Santhamangalam. De mensen hier zijn erg arm. Zij zijn ook afhankelijk van dezelfde rivier voor hun drinkwater. In dit dorp wonen ongeveer 5500 mensen. Aangezien het rivierwater niet schoon is, lopen de seminaristen het gevaar om besmet te raken met verschillende ziektes bijv. geelzicht, Dengue enz. Ieder jaar worden 10 tot 15 seminaristen en priesters besmet. Volgens de plaatselijke artsen komen er steeds méér langdurige ziektes voor.

Die zullen de lichamelijke gezondheid van de seminaristen in de toekomst geen goed doen. Ook de arme mensen uit het dorp kampen met dezelfde ziektes. Het weinige inkomen dat zij hebben wordt gebruikt voor hun medicijnen. Daarom zal dit project de seminaristen, de priesters en zelfs de mensen uit het dorp helpen met ‘Schoon water’.

2) Regenwater­opvang voor het ‘Amazing Home’ in Uganda

Piet van Asten uit Lierop heeft dit project voorgedragen bij de Vastenaktie 2017.

‘Amazing Home’ (vertaald: Geweldig huis) werd in 2006 in Uganda gestart als reactie op het overweldigende aantal kinderen dat er leeft zonder toegang tot goede basiszorg, zoals voedsel, huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs. Dit wordt veroorzaakt door armoede en het verlies van de ouders, voornamelijk als gevolg van HIV-AIDS, daar waar in Uganda veel mensen aan lijden en sterven.

Het ‘Amazing Home’ verwelkomt momenteel vijftien kinderen, waarvan er 10 naar school gaan. Twee van de tien zijn al groter en zijn begonnen aan hun beroeps­opleiding, terwijl er acht naar Kingsway Primary School (= basis­school) gaan.

Het ‘Amazing Home’ heeft reeds eerder hulp uit Lierop ontvangen om de kinderen op school te kunnen houden. Dit werd onder andere vergemakkelijkt, doordat er een watertank voor regenwateropslag gerepareerd kon worden, zodat men minder tijd hoefden te besteden om water te halen op lange afstand. Dankzij Lierop konden ook schoolspullen, speelgoed (incl. fietsjes en poppen) en beddengoed worden aangeschaft. Daarnaast werd de jaarlijkse registratie­kosten voor de school, – in Oeganda zijn scholen niet gratis, - vanuit Lierop bekostigd.

In juni 2017 hoopt het ‘Amazing Home’ te verhuizen naar een nieuwe plek, dichter bij de school. Het enige probleem is dat water nog niet beschikbaar is op deze nieuwe plek. Men hoopt een systeem op te zetten waarmee regenwater opgevangen en bewaard kan worden. Dat scheelt weer tijd om water te halen in jerrycans; de tijd die de kinderen kunnen gebruiken voor hun huiswerk of om te spelen. Vanuit de Vastenaktie 2017 willen wij graag ons steentje bijdragen aan het ‘Amazing Home’.

3) Pergola voor de binnentuin bejaardenhuis Sint Martinus in Oradea

In 2016 werd door de Vastenaktie reeds een project ondersteund van de Stichting ‘Caritas Catholica Oradea’ in Roemenië. Met een financiële bijdrage werden op de benedenverdieping van het bejaardenhuis Sint Martinus 3 badkamers gerenoveerd. Nieuwe vloeren werden aangelegd, voorzien van een antislip-laag. In september 2016 heeft kapelaan Harold van Overbeek uit Ommel een bezoek gebracht aan het bejaardenhuis in Oradea en met eigen ogen aanschouwt dat het werk netjes is uitgevoerd. Hij heeft dit jaar opnieuw een verzoek van Stichting ‘Caritas Catholica Oradea’ gekregen om een financiële bijdrage.

Ditmaal zou men graag in de tuin van het bejaardenhuis Sint Martinus een waterdichte pergola willen plaatsen. Dit, omdat er in de tuin geen enkele schaduwplek aanwezig is en het kwik in zomer tot wel 38 graden kan oplopen. Tijdens deze warme dagen zijn de 35 bewoners van het bejaardenhuis genoodzaakt om binnen te blijven. Wanneer er een grote pergola geplaatst kan worden, is het mogelijk dat de bejaarden makkelijker naar buiten gaan om te genieten van de frisse lucht, zowel bij zon als regen. Onder een nieuwe pergola zijn ook ergotherapeutische activiteiten mogelijk of gewoon een gezellige picknick met elkaar. Dit project zal zeker de levenskwaliteit van de bejaarden verhogen!

4) Basis­school voor kinderen in Ogembo, Kenia

Op zondag 12 februari heeft pastor Tonny van Steen svd zijn 100ste verjaardag in Heusden mogen vieren. In zijn lange priesterleven heeft hij op verschillende plekken in de wereld gewerkt, zoals op het eiland Flores in Indonesië. Op dit eiland heeft hij de zusters PRR (Puteri Reinha Rosario) leren kennen, een congregatie die in 1958 werd gesticht door zijn ordegenoot: aarts­bisschop Gabriël Manek svd.

Sinds 1998 zijn deze Indonesische zusters ook werkzaam in de stad Ogembo in Kenia. Voor deze arme, Keniaanse stad hebben de zusters een grote ‘droom’. Graag zouden zij de kinderen in Ogembo een toekomst willen geven met ‘goed en kwalitatief onderwijs’. Daartoe willen zij in hun parochie een katholieke basis­school stichten, opdat er ‘christelijke waarden’ aan de jeugd kunnen worden meegegeven.

Dit mooie, maar ook kostbare project, is vorig jaar reeds door de Vastenaktie ondersteund en zal in de komende jaren een financiële ondersteuning van ons blijven vragen. Als Vastenaktie 2017 willen wij dit project een kans geven. Helpt u mee om de droom van de zusters te verwezenlijken?

Help mee!

Er komen collectebussen in de kerk en mensen kunnen via een envelop giften geven via de brievenbus van de pastorie. Kunnen de seminaristen deze vastentijd op uw steun rekenen?


Parochie
Heilige Franciscus 
Kerkstraat 4
5721 GV Asten
(0493) 69 13 15
secretariaat@rkfranciscus.nl
Google Maps
Like ons op Facebook Like ons op Facebook!

 


Volg ons op Twitter Volg ons op Twitter

Deze website is ontworpen en wordt onderhouden door iMoose