link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Welkom bij de Carnavalsmis in de Franciscusparochie

gepubliceerd: dinsdag, 24 januari 2017
Welkom bij de Carnavalsmis in de Franciscusparochie

Het is een goede traditie in veel parochies in het zuiden van het land, in Brabant en Limburg, om in deze dagen een carnavalsmis te houden. Een vrolijk moment van bezinning. Eventjes pas op de plaats, maar wel uitbundiger dan normaal op zondagmorgen.

Eigenlijk is het nog niet zo heel lang geleden dat de kerk en de pastoors het carnavalsfeest eigenlijk helemaal niet zagen zitten en hun uiterste best deden om de mensen met carnaval van straat en uit de cafés te houden, bang als men was voor het zedelijk verval. Het kerkelijk alternatief was het veertigurengebed; de ouderen onder ons weten dat nog wel.

Ik kan me zo voorstellen dat als een van mijn illustere voor­gangers tijdens de carnavalsmis in de kerk zou komen, ze vol verbazing en verbijsterd tegen mekaar zouden zeggen “Dè zudde nie zègge”. De kerk is helemaal versierd en alle mensen zijn verkleed (op in ieder geval gekleed..)!!

Geschiedenis

Midden vorige eeuw, zo’n beetje na de Tweede Wereld­oorlog, draaide de kerk bij. Uiteindelijk was carnaval toch van katholieke oorsprong en een voor­bereidingstijd op de vastentijd. Het waren de tekenen van de tijd en het werk van pastores die gelukkig meer en meer levensnabij wilde zijn aan hun parochianen. Schoorvoetend werd er meegedaan en mocht er onder het toeziend oog van meneer kapelaan door de jeugd carnaval gevierd worden.

Carnavalsmissen zijn iets van de laatste tien, twintig jaren; maar inmiddels is de carnavalsmis niet meer weg te denken uit menig parochieleven. Hollanders en andere mensen die in deze dagen per ongeluk in het Zuiden verzeilt raken weten dan ook niet wat ze meemaken. De foto’s zijn van Carnavals­vieringen die de laatste jaren zijn gevierd.

Bezinning tijdens de dagen van Lol en Plezier

De Carnavalsmis is tegelijkertijd de meest vrolijke mis van het jaar en het meest serieuze gedeelte van de carnavalsdagen en het biedt ons in deze dagen van Lol en Plezier toch ook een stukje bezinning.

Welkom allemaal!

Carnavals­vieringen

datum tijd kerk celebrant
Zaterdag 25 februari 14.11 uur Maria Praesentatiekerk Ommel kapelaan van Overbeek
Zaterdag 25 februari 17.30 uur De Eijnder Someren-Eind pater Xavier
Zaterdag 25 februari 18.30 uur Maria Presentatiekerk Asten pastoor Scheepers
Zaterdag 25 februari 18.30 uur Antonius­kerk Heusden gebedsdienst werk­groep
Zondag 26 februari 9.30 uur Lambertus­kerk Someren pater Xavier
Zondag 26 februari 10.30 uur H. Naam Jezus­kerk Lierop pastor Zwirs
Zondag 26 februari 11.00 uur Sint Jozefkerk Someren-Heide pater Xavier

Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.

Parochie
Heilige Franciscus 
Kerkstraat 4
5721 GV Asten
(0493) 69 13 15
secretariaat@rkfranciscus.nl
Google Maps
Like ons op Facebook Like ons op Facebook!

 


Volg ons op Twitter Volg ons op Twitter

Deze website is ontworpen en wordt onderhouden door iMoose