link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Johannes van Kenty

Gedachtenis 23 december

gepubliceerd: zaterdag, 9 december 2023
foto: Ludwig Schneider
Grafkapel van H. Johannes van Kenty in de St. Annakerk in Krakau, Polen
Grafkapel van H. Johannes van Kenty in de St. Annakerk in Krakau, Polen

Hij werd rond 1403 geboren in de Poolse plaats Kenty en stu­deerde theo­lo­gie aan de uni­ver­si­teit van Krakau, waar hij ver­vol­gens docent werd. Hij was ook enige tijd pa­ro­chie­pas­toor, maar hij schrok terug voor de grote verant­woor­de­lijk­he­den die daar­mee verbon­den waren. Hij wijdde zich toch maar liever aan de studie.

Eén keer ondernam hij een voet­tocht naar Jeru­za­lem, vier keer naar Rome. Hij droeg zijn bagage altijd zelf op zijn rug. Eens werd hij onderweg over­val­len en vol­ko­men uitgeschud. Waar­schijn­lijk viel de oogst voor de rovers tegen, want ze vroegen nog: ‘Hebt u echt niks meer?’ Waarop hij in alle eer­lijk­heid ant­woordde dat hij inder­daad niks meer had. Maar een stukje ver­derop herinnerde hij zich dat hij nog wat goud­stukken in de manchet van zijn mouw had genaaid. Hij ging terug naar de rovers om ze hun te geven. Dezen waren zo ontroerd dat ze hem al zijn be­zit­tin­gen teruggaven...

Hij ligt begraven in de uni­ver­si­teits­kerk van Krakau en werd in 1767 door paus Clemens XIII († 1769) heilig verklaard. Hij is een van de patroon­hei­ligen van Polen en van Litouwen; daar­naast ook van theo­lo­gie­stu­denten. Hij wordt afge­beeld als pries­ter met een kruis of een monstrans.

 

(bron: heiligen.net)






Parochie
Heilige Franciscus 
Kerkstraat 4
5721 GV Asten
(0493) 69 13 15
secretariaat@rkfranciscus.nl
Google Maps
Like ons op FacebookVolg ons op X/TwitterVolg ons op Youtube Deze website is ontworpen en wordt onderhouden door iMoose