link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Zonovergoten feest voor jubilaris Jan Zwirs

gepubliceerd: dinsdag, 12 juli 2016
foto: Jan van Lieshout
Zonovergoten feest voor jubilaris Jan Zwirs

Zelfs de weergoden hadden dit weekend een prachtig cadeau voor pastor Jan Zwirs! Het feest begon op zondag 10 juli met het ophalen van de pastoor door de beide gildes. Hij – en zijn gevolg - werd begeleid naar de stampvolle kerk die zat te wachten op de feesteling.

A Capella startte toepasselijk met het lied ‘Vrede’. Zij zouden samen met het Kerkkoor afwisselend deze dienst op een waardige manier begeleiden. Gerrit Sanders verwelkomde iedereen namens de locatieraad (eerder kerk­bestuur). Het werd een plechtige Mis met ‘Drie Hirre’. Op het priesterkoor werd Jan ondersteund door 4 acolieten (Gerard Claassen, Huub Hofland, Bart van de Wiel en Harrie Kuypers) en Pieter Scheepers (pastoor van de nieuwe Franciscus­parochie) en Piet Schellens (collega van Jan in Vlierden).

Piet vertelde o.a. dat Jan 50 jaar geleden ‘gevormd’ is in het gedachtegoed van Mgr. Bekkers die barm­har­tig­heid, gastvrijheid en dienst­baar­heid hoog in het vaandel had staan. In de tijd dat Jan in Borneo zat bleef hij deze gedachte trouw. Hij had daar in het oerwoud geen ‘last’ van het nieuwe Concilie dat met bepaalde regels kwam die niet echt strookten met Jan’s filosofie. Ook toen hij terug kwam uit Borneo en in Lierop geland was heeft hij altijd zijn eigen gedachtegoed aangehouden. Na de komst van de nieuwe paus, nieuwe bisschop én Pieter Scheepers waait volgens Jan weer de goede wind in de kerk en kan jij nog lang vooruit zonder zich druk te hoeven maken over de zogenaamde ‘regels’. ‘Het gaat nu wel goedkomen met onze toekomstige parochie’.

Tijdens de viering kwamen ook de individuele leden van de locatieraad aan het woord over wat ze zoal met Jan meegemaakt hebben. ‘Hij is een voorzitter en leider zonder ooit voor te zitten of te leiden’; ‘Hij is een inspiratiebron voor iedereen in een open en gastvrije kerk’; Onderweg op de fiets vanaf Helmond met Ton van Schalen bleek de barm­har­tig­heid volgens Ton toen Jan op ‘zijn’ manier vroeg: ‘Ton, treedt binnen in mijn restauratie­commissie en het bestuur’. ‘Een voorbeeld voor ons allen’ volgens Ton, ‘Amen’.

De collecte was volgens Jan deze keer voor het onderhoud van de kerk want er was nogal wat hagelschade en hij wil in de winter liever niet in de tocht staan. Tijdens de consecratie vervingen enkele gildebroeders en bazuinblazers op een indrukkende wijze de traditionele bel.

Op het einde van de dienst stond pastoor Pieter Scheepers nog even stil bij een ‘gouden vent’ waarmee hij zijn verhaal van loftuitingen begon. Op het kerkplein kreeg de pastoor een vendelhulde en werd de eed van trouw voor het kerkelijk gezag hernieuwd waarna iedereen zich begaf naar de pastorietuin waar de receptie plaatsvond.

Kerkkoor en fanfare brachten een serenade alvorens Jan aan een marathon­receptie van ruim drie uur begon. Een ongekend aantal mensen kwamen hem feliciteren. De wachtrij loste pas na 4 uur op waarna Jan even rust kreeg om wat rond te lopen. Tijdens de receptie was het goed toeven in de tuin onder de accordeonklanken van de Trekzakken.

Tegen 6 uur kwam er eindelijk rust en kon Jan met zijn familie en kennissen nog napraten over dit geweldige weekend.

Fotoseries

Natuurlijk was lokale omroep SIRIS weer van de partij en fotograaf Jan van Lieshout maakte onder andere onderstaande prachtige foto’s. Op de website van SIRIS staan er nog veel meer!


Parochie
Heilige Franciscus 
Kerkstraat 4
5721 GV Asten
(0493) 69 13 15
secretariaat@rkfranciscus.nl
Google Maps
Like ons op Facebook Like ons op Facebook!

 


Volg ons op Twitter Volg ons op Twitter

Deze website is ontworpen en wordt onderhouden door iMoose