link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Zalige Pater Eustachius van Lieshout

Brabantse Barmhartigheid

gepubliceerd: donderdag, 25 augustus 2016
Zalige Pater Eustachius van Lieshout

Dinsdag 30 augustus vieren we de officiële feestdag van de zalige pater Eustachius van Lieshout. Een mooie aanleiding om deze Brabantse missionaris in het spotlicht te zetten.

Het leven van deze Brabantse missionaris is wonderbaar en heldhaftig geweest. Geboren in 1890 te Aarle-Rixtel, werd Pater Eustachius priester gewijd in 1919. Als lid van de Congregatie van de HH. Harten stelde hij zijn priester­schap en al zijn ijver in dienst van haar werken. Hij werkte eerst als aalmoezenier onder de glasblazers van de Waalse kolonie in Maassluis, en later als assistent in de parochie van Roelofarendsveen.

Toen de Congregatie in 1924 een nieuw arbeidsveld aannam in het onmetelijke Brazilië, werd Pater Eustachius als een der eersten naar dat land gezonden in 1925. Op alle plaatsen werkte hij hard. Een geleerde was hij niet en de taal sprak hij niet perfect. Toch werd zijn biechtstoel bestormd; als hij preekte waren de kerken te klein. Het geheim was zijn liefde voor de mensen. Hij bezat in zeer hoge mate de gave van de zelfverloochening.

Zo trok hij de aandacht. In Poa stroomden duizenden naar hem toe. Zijn hart veroverde hen; hij zegende de zieken; bracht de zondaars tot inkeer en genas velen naar lichaam en ziel. De toestand werd echter onmogelijk.

Hij werd ver­plaatst. Maar overal waar zijn verblijf­plaats weer ontdekt werd, kwamen de mensen toestromen en vroegen hem zijn zegen. Enige maanden verbleef hij in een zeer afgelegen streek waar niemand hem kon vinden. Toen mocht hij zijn priesterwerk weer hervatten en stichtte hij in Belo Horizonte een nieuwe parochie.

3 november 1890 Geboren te Aarle-Rixtel
22 september 1910 Ingetreden in de Congregatie van de Paters van de HH. Harten
10 augustus 1919 Priester gewijd te Ginniken
22 april 1925 Vertrokken naar Brazilië
30 augustus 1943 Overleden te Belo Horizonte, Brazilië

Door een insectenbeet gestoken kreeg hij vlektyfus die hem in enkele dagen zou slopen. Hij stierf op 30 augustus 1943. Zijn begrafenis werd een triomftocht. Pater Eustachius ligt nu begraven in een speciale kapel in de kerk van de HH. Harten te Belo Horizonte. Nog steeds komen er ieder moment van de dag mensen op zijn graf knielen en velen worden verhoord.

In de Michaelkerk van Beek en Donk is een speciale bidkapel met een relikwie van de Zalige die iedere dag geopend is.


Parochie
Heilige Franciscus 
Kerkstraat 4
5721 GV Asten
(0493) 69 13 15
secretariaat@rkfranciscus.nl
Google Maps
Like ons op Facebook Like ons op Facebook!

 


Volg ons op Twitter Volg ons op Twitter

Deze website is ontworpen en wordt onderhouden door iMoose