link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Wervelende uitvoering The Passion Heusden

gepubliceerd: dinsdag, 23 april 2019

Voor het vijfde jaar werd in de H. Antonius van Paduakerk van Heusden het lijdensverhaal van Jezus vertolkt. Het publiek genoot op drie avonden van deze magistrale opvoering.

Het lijdensverhaal van Jezus van Nazareth werd dit keer bekeken door de bril van een van de betrokkenen bij dit verhaal. Dit jaar maakte Simon van Cyrene (de man die het kruis van Jezus overnam) de aanwezigen deelgenoot van zijn bewondering voor Jezus en wat het allemaal met hem heeft gedaan.

Dit alles in een muzikale omlijsting door het koor Incantare en orkest Naś Orkestar onder leiding van Rusmin Madesko. Zij brachten samen met verschillende solisten nummers ten gehore van o.a. REM, U2, Enya, Ruth Jacott, Heart en Bruce Springsteen.

Simon van Cyrene was de man die naasten­liefde toonde toen hij (weliswaar gedwongen) het kruis overnam van Jezus na zijn val. Maar wat dat moment voor hem betekende werd door Jack Swaanen perfect verwoord. In woord, spel en muziek werd het lijdensverhaal van Jezus uitgebeeld.

Jack was de bedenker van de teksten en wist op zijn kenmerkende manier over te brengen wat het deed met deze Simon.

Daarbij werden de juiste muzieknummers uitgezocht door Rusmin Madesko. Deze muzikale duizendpoot weet in muziek de bood­schap kracht bij te zetten. Met zijn koor Incantare (onderdeel van Muziek­vereniging Jong Nederland Asten), zijn eigen orkest ‘Naś orkestar’ en de backing vocals heeft hij de totale muzikale omlijsting van deze Passion naar een hoger plan weten te brengen. Op inspirerende wijze wist hij het publiek mee te nemen. Vooral in het laatste nummer The Rising kwam dit goed naar voren: er werd bewogen en geklapt.

Maar ook wist hij op bezielende wijze de hoofd­personen Jezus (Tim van Dongen) en Maria Magdalena (Manon Verbruggen), die beiden op weergaloze wijze voor de eerste maal meewerkten aan de Passion, hun rol te laten spelen en zingen alsof ze al vaker met dit bijltje hadden gehakt. Als ervaringsdeskundige (hij speelde de rol van Jezus in eerdere versies) kon hij hen begeleiden naar de prestatie die zij moesten leveren.

En Jezus en Maria Magdalena stelden hem en het publiek niet teleur. Alle drie de uitverkochte avonden wisten zij, samen met de andere solisten en figuranten, het publiek te boeien met hun spel en zang. Het was soms muisstil in de Belevings­kerk in Heusden.

Deze kerk leent zich uitstekend voor dit soort vieringen. Het door regisseur Jolande van den Boomen tot in detail uitgewerkte spel-, licht en geluidsplan maakte het voor de toeschouwer een ware belevenis. Voor Jolande van den Boomen en de samenstellers Jack Swaanen en Rusmin Madesko zal het een zware dobber worden om deze editie te evenaren. Ondersteund met mooie beelden, effecten en goed getimede inzet van de spelers en muziek, zorgden zij ervoor dat de vele uren inzet werden beloond met misschien wel de beste uitvoering in het vijfjarig bestaan van Passion Heusden.

Jack Swaanen sloot deze Passion af met de bood­schap dat Simon van Cyrene lang geleden naasten­liefde toonde; iets wat tegenwoordig in een tijd van individualisering niet meer zo vanzelfsprekend is. Toon eens respect, kijk eens om je heen, #doeslief.

(tekst, foto’s en video: SIRIS)

Video


Parochie
Heilige Franciscus 
Kerkstraat 4
5721 GV Asten
(0493) 69 13 15
secretariaat@rkfranciscus.nl
Google Maps
Like ons op Facebook Like ons op Facebook!

 


Volg ons op Twitter Volg ons op Twitter

Deze website is ontworpen en wordt onderhouden door iMoose