link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Homilie bij afscheid paters SJC

Asten neemt afscheid van de pater en broeders van het H.Hart

gepubliceerd: donderdag, 31 januari 2019
foto: Rob Fritsen / SIRIS
Homilie bij afscheid paters SJC

Overweging tijdens de Eucharistie­viering op zondag 20 januari 2019

Evangelie: Johannes 2, 1-12 (De bruiloft van Kana)

Op Bijbel­avonden begon ik wel eens met de vraag: Welk is het grootste wonder op deze bruiloft van Kana? Voor de hand liggend: Het wijnwonder!

Volgens de profeet Jesaja was dat het teken van de Messiaanse tijd: Volop mergrijke spijzen en een overvloed aan goede, belegen wijnen. Zo openbaarde Jezus zich aan zijn leerlingen. En ze geloofden in Hem.

Voor mij is dit niet het grootste wonder. Ik vind het veel verwonderlijker dat die mannen die kruiken met water gingen vullen op verzoek van Jezus. Zes maal honderd liter!

  1. Dat water moesten ze gaan halen bij de bron in het dorp. Met kleine kruiken.
  2. Water halen was het werk van vrouwen.
  3. Dat water in die kruiken was er om bij binnenkomst handen en voeten te wassen. Een welkomstceremonieel. Nu niet meer nodig.
  4. Die bedienden hadden wel iets anders te doen.

En dan die aanwijzing van Maria: Doe maar wat Hij jullie zeggen zal. Doe maar wat Hij jullie zeggen zal. Dat hebben vele paters hier in Asten geleerd. In het Noviciaat.

Na de middelbare school (klein seminarie) kwamen we een ruim jaar hier in Asten voor de inleiding tot het religieuze leven. Dan liepen we al in toog en om ons middel een koord met drie knopen: De drie religieuze geloften, het beschikbaar zijn. Voor ons het Ecce Venio van onze stichter Pater Dehon: Ik kom om uw wil te doen.

Met kerstmis 1908 kwamen de eerste vijf novicen. Dat ging zo door tot 1967. Meer dan 1000 kandidaten zijn hier lid geworden van onze Congregatie. En hebben zich laten uitzenden naar missies en ook naar sociaal en pastoraal werk in Nederland. Om net als op die bruiloft van Kana mensen te brengen tot geloven in Jezus als de Messias.

Vandaar onze spreuk op de tegel van het Spreukenpad:

‘Klokken uit dit dorp
En stemmen uit dit klooster
Zijn wereldwijd gehoord.’
In 1967 is dit noviciaat gesloten.
Er kwamen geen kandidaten meer.

In 1969 brak een nieuwe fase aan voor ons klooster in Asten. Het huis werd omgebouwd voor opvang van ouder-wordende medebroeders en terugkerende missionarissen. Toen werden stemmen/talen uit heel de wereld hier gehoord.

En dat alles in dienst van die Bood­schap van Jezus. ‘Doe maar wat Hij jullie zeggen zal.’ Het Ecce Venio van onze spiri­tua­li­teit: Hier ben ik om uw Heil, uw Goede Wijn naar mensen te brengen.

En nu zijn wij bezig met de voltooiing van onze Nederlandse en Vlaamse Provincie. We zoeken een garantie voor goede zorg tot en met de laatste medebroeder. In dat kader hebben we moeten besluiten om uit Asten weg te gaan. Breekt er nu een derde fase aan voor het kloostergebouw? Wordt het een gemeen­schapshuis voor alle Astenaren?

Met veel goede herinneringen en dank voor alle gastvrijheid en samen­werking vertrekken wij uit Asten. We blijven aan elkaar denken.

Pater Rein van Langen s.c.j.
rector van Klooster Heilig Hart Asten


Parochie
Heilige Franciscus 
Kerkstraat 4
5721 GV Asten
(0493) 69 13 15
secretariaat@rkfranciscus.nl
Google Maps
Like ons op Facebook Like ons op Facebook!

 


Volg ons op Twitter Volg ons op Twitter

Deze website is ontworpen en wordt onderhouden door iMoose