link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Toespraak bij het afscheid van de Pater SCJ

gepubliceerd: maandag, 21 januari 2019
foto: Rob Fritsen / SIRIS
Toespraak bij het afscheid van de Pater SCJ

Woord van welkom bij het afscheid van de Paters SCJ. Asten, 20 januari 2019

Welkom dierbare Paters en Broeders van het Heilig Hart,
Welkom vaste kapelbezoekers van de Paters,
Welkom college van B&W en in het bijzonder burge­meester Vos,
Welkom leden van het Mariakoor en het Jozefkoor die samen deze Mis gaan opluisteren,
Welkom sint Jorisgilde,
En welkom u allen, van heinde en ver naar hier gekomen voor een bijzonder, historisch moment.

Na 110 jaar gaan de Paters en Broeders Asten verlaten. Met weemoed in het hart.

In deze eucharistie­viering, wat ‘dank­viering’ betekent, gaan we dank-je-wel zeggen voor wat de SCJ voor Asten, voor onze parochie en de omliggende geloofs­gemeen­schap hebben betekent. En dat is veel. Zo lang en zo intens zijn jullie met ons verbonden geweest.

Ik denk aan de oprichting en invulling van de Jozef­parochie in De Heide. Ik denk aan de vele jarenlange trouwe assistenties in de diverse kerklocaties. Dankzij jullie kon het kerkelijke leven doorgaan en ik denk aan de vriend­schappen die dankzij jullie zijn ontstaan!

Maar de verdiensten van de SCJ-congregatie moeten vooral op niveau van de individuele SCJ-leden gezocht worden. De sociale inslag van Paters en Broeders, veelal jongens uit agrarische en middenstandsgezinnen, is iets dat doorwerkt in de samenleving. Ook degenen die in de jaren zestig uittraden, vonden bijvoorbeeld vaak werk op terrein van zorg en welzijn. Dat dichtbij de mensen zijn, de sociale omgang met mensen op voet van gelijk­waardigheid, dat past écht bij SCJ.

Grote inspirator voor velen was daarbij Leo Dehon, de Franse grondlegger van de congregatie die eind 19e eeuw veel met arbeiders aan de slag was. Hij wist: ik moet eerst voor brood zorgen, daarna komt geloof pas aan de orde. Hij zocht naar een evenwicht tussen spiri­tua­li­teit en de praktische aanpak. Voor alle SCJ’ers is de praktische inzet altijd vanzelfsprekend gebleven

In 1908 openden de priesters van het H. Hart een Noviciaat in Asten. Ruim 1000 jongelui hebben hier hun vormingsjaar doorgebracht. Later trokken zij naar de missielanden: Congo en Kameroen in Afrika: Argentinië, Chili en Brazilië in Zuid Amerika; Indonesië in Azië. Of ze werkten in Europese landen als Finland, Engeland, Duitsland. Velen bleven in Nederland voor het onderwijs of voor sociaal werk en pastoraal (gezins- en jeugdwerk in de grote steden, kinderbeschermingswerk, clubhuiswerk op woonwagenkampen, pastoraal in de gevangenissen en verzorgingshuizen).

Toen in de jaren 1960 – 1970 een crisis kwam in het kerkelijk leven, waardoor ook roepingen voor het kloosterleven terugliepen, werd het Noviciaat in Asten omgebouwd tot klooster-bejaardenhuis.

Na velen jaren hun beste krachten gegeven te hebben, hier of in de missie, komen de Paters en Broeders van het Heilig Hart weer samen in het Klooster – verzorgingshuis in Teteringen. En daarom zwaaien we vandaag onze Heilig Harters uit!

Het is met gemengde gevoelens, want een tijdperk is voorbij. Toch wil ik zeggen: het is geen vaarwel, maar een tot ziens! Een tot ziens in Teteringen; een tot ziens in Asten.

Op het hoogaltaar prijkt bovenin het Heilig Hartbeeld. Ook als een herinnering aan onze Paters en Broeders van het Heilig Hart en ook als uitnodiging om in hun voetsporen hart te hebben voor elkaar.

In dit uur willen we bidden om een goede toekomst. Om een goed thuis in Teteringen. Om goede gezondheid en een goede oude dag. Dat het gezegend mag zijn in alle opzichten.

Laten we dankzeggen voor het goede. Danken wat tot stand is gebracht. Danken voor alle vriend­schap, betrokkenheid en hartelijkheid.

Ik wens ons een goed en feestelijk uur toe.

Pastoor Pieter Scheepers


Parochie
Heilige Franciscus 
Kerkstraat 4
5721 GV Asten
(0493) 69 13 15
secretariaat@rkfranciscus.nl
Google Maps
Like ons op Facebook Like ons op Facebook!

 


Volg ons op Twitter Volg ons op Twitter

Deze website is ontworpen en wordt onderhouden door iMoose