Maria van Ommel
Meimaand Ommel 2021
Het was jammer dat vorig jaar de plechtigheden in de meimaand niet konden doorgaan. Voor dit jaar is het ook nog onzeker wat wél kan en wat niet. In een normale situatie waren wij nu volop bezig geweest met de planning en waren ook vele zaken reeds geregeld. Omdat wij dit jaar wederom afhankelijk zijn van de mogelijkheden die er zijn, kunnen wij op dit moment nog weinig uitsluitsel geven over het hoe en wat in de meimaand. Wel zijn de locatieraad van Ommel en de Meimaandwerkgroep allerlei scenario’s aan het doornemen.
Zij hebben reeds moeten besluiten dat er dit jaar op de zondagmiddagen in de meimaand geen Plechtig Lof zal plaatsvinden. Omdat er op zondagmiddag veel mensen een kaarsje komen opsteken, is dat praktisch gezien niet te regelen in de kerk. Ook gaat dit jaar de Grote Gildeprocessie, die voor 16 mei gepland stond, niet door. De voorbereidingen voor de processie kosten veel tijd en op korte termijn alles nog moeten regelen, is niet haalbaar. Heel jammer, maar het is niet anders.
In de week na Pasen zullen wij u verder informatie verstrekken en hopen óók op de medewerking van u als vrijwilligers in de meimaand. Bij alles wat er kan plaatsvinden, staat in ieder geval de veiligheid qua gezondheid voorop. Wij gaan niets organiseren wat risico’s met zich meebrengt.
Persoonlijk gesprek
Wanneer u graag een persoonlijk gesprek wilt hebben met kapelaan Harold van Overbeek kunt hem bellen of een email sturen:
Ik wens u en al uw dierbaren sterkte toe in deze onzekere tijden, vooral hen die getroffen zijn door het virus. Onze Lieve Vrouw van Ommel leeft met u mee! Moge zij u allen geloof, hoop, kracht en troost schenken!
Met een vriendelijke groet vanuit Ommel namens de meimaandwerkgroep,
kapelaan Harold van Overbeek
Geschiedenis
De cultus rond het Mariabeeld in Ommel is waarschijnlijk omstreeks 1400 ontstaan. Vanaf het begin van de verering zouden dankzij O.L. Vrouw van Ommel tal van wonderen zijn geschied. Het beeld heeft sinds de 15e eeuw een aantrekkingskracht gehad op grote aantallen bedevaartgangers, onder anderen afkomstig uit Duitsland en België.
Na 1699 blijkt niets meer van openbare godsdienstoefeningen, processies of ommegangen in Ommel. Waarschijnlijk werden zij na klachten van de classis in 1698 door de Staten-Generaal verboden.
In 1722 kwam de Mariakapel in handen van de hervormden. Het Mariabeeld verbleef in de periode 1732-1839 in het Limburgse Nunhem. In 1796 kregen de katholieken de Mariakapel terug, waarna Maria voor de bouwvallige kapel werd vereerd.
Het in 1813 teruggekeerde beeld werd in 1840 in de herbouwde kapel geplaatst, waarna de bedevaarten naar Ommel weer op gang kwamen. Tegenwoordig worden in de maand mei tussen de 55.000 en 60.000 hosties uitgereikt aan bezoekers die Maria komen vereren.
(bron: KNAW / Meertens Instituut - databank van bedevaarten
foto’s: Rob Fritsen / Siris)
Herstelplan processiepark Mariaoord Ommel
De Werkgroep Renovatie Processiepark Ommel is bezig een herstelplan te ontwikkelen voor het processiepark achter de Onze Lieve Vrouw Presentatiekerk te Ommel. Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan plannen voor herstel. Daarvoor is contact met diverse partners en worden veelbelovende initiatieven uitgewerkt. Meer informatie is te vinden op de speciale website:
Fotoserie
Klik op een foto voor een uitvergroting.