Maria van Ommel
Vanwege het feit dat de coronacrisis onze maatschappij sterk heeft ontwricht, zijn er vele maatregelen genomen om ons allen te beschermen tegen het virus. Eén van deze maatregelen, - waarschijnlijk reeds bij u bekend, - is dat er tot en met 1 juni 2020 geen publieke plechtigheden mogen plaatsvinden in onze kerken.
Voor de bedevaart van Ommel betekent dit, dat alle publieke vieringen in de meimaand komen te vervallen. Graag had ik u persoonlijk welkom geheten in het genadeoord van Maria, de Troosteres in elke Nood, maar dat is helaas niet mogelijk. Enerzijds is dat voor ons allen jammer, maar anderzijds moet nu onze gezondheid voorop blijven staan en daarom willen wij ook geen risico's nemen.
Gelukkig is de kerk van Ommel iedere dag geopend en bent u in de gelegenheid om bij Maria te komen bidden en een kaarsje op te steken. Juist in deze tijd kunnen wij de steun en de troost van Maria goed gebruiken!
Wanneer u graag een persoonlijk gesprek wilt hebben met kapelaan Harold van Overbeek kunt hem bellen of een email sturen:
Ik wens u en al uw dierbaren sterkte toe in deze onzekere tijden, vooral hen die getroffen zijn door het virus. Onze Lieve Vrouw van Ommel leeft met u mee! Moge zij u allen geloof, hoop, kracht en troost schenken!
Met een vriendelijke groet vanuit Ommel namens de meimaandwerkgroep,
kapelaan Harold van Overbeek
Geschiedenis
De cultus rond het Mariabeeld in Ommel is waarschijnlijk omstreeks 1400 ontstaan. Vanaf het begin van de verering zouden dankzij O.L. Vrouw van Ommel tal van wonderen zijn geschied. Het beeld heeft sinds de 15e eeuw een aantrekkingskracht gehad op grote aantallen bedevaartgangers, onder anderen afkomstig uit Duitsland en België.
Na 1699 blijkt niets meer van openbare godsdienstoefeningen, processies of ommegangen in Ommel. Waarschijnlijk werden zij na klachten van de classis in 1698 door de Staten-Generaal verboden.
In 1722 kwam de Mariakapel in handen van de hervormden. Het Mariabeeld verbleef in de periode 1732-1839 in het Limburgse Nunhem. In 1796 kregen de katholieken de Mariakapel terug, waarna Maria voor de bouwvallige kapel werd vereerd.
Het in 1813 teruggekeerde beeld werd in 1840 in de herbouwde kapel geplaatst, waarna de bedevaarten naar Ommel weer op gang kwamen. Tegenwoordig worden in de maand mei tussen de 55.000 en 60.000 hosties uitgereikt aan bezoekers die Maria komen vereren.
(bron: KNAW / Meertens Instituut - databank van bedevaarten
foto’s: Rob Fritsen / Siris)
Herstelplan processiepark Mariaoord Ommel
De Werkgroep Renovatie Processiepark Ommel is bezig een herstelplan te ontwikkelen voor het processiepark achter de Onze Lieve Vrouw Presentatiekerk te Ommel. Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan plannen voor herstel. Daarvoor is contact met diverse partners en worden veelbelovende initiatieven uitgewerkt. Meer informatie is te vinden op de speciale website:
Fotoserie
Klik op een foto voor een uitvergroting.