Maria van Ommel
Geschiedenis
De cultus rond het Mariabeeld in Ommel is waarschijnlijk omstreeks 1400 ontstaan. Vanaf het begin van de verering zouden dankzij O.L. Vrouw van Ommel tal van wonderen zijn geschied. Het beeld heeft sinds de 15e eeuw een aantrekkingskracht gehad op grote aantallen bedevaartgangers, onder anderen afkomstig uit Duitsland en België.
Na 1699 blijkt niets meer van openbare godsdienstoefeningen, processies of ommegangen in Ommel. Waarschijnlijk werden zij na klachten van de classis in 1698 door de Staten-Generaal verboden.
In 1722 kwam de Mariakapel in handen van de hervormden. Het Mariabeeld verbleef in de periode 1732-1839 in het Limburgse Nunhem. In 1796 kregen de katholieken de Mariakapel terug, waarna Maria voor de bouwvallige kapel werd vereerd.
Het in 1813 teruggekeerde beeld werd in 1840 in de herbouwde kapel geplaatst, waarna de bedevaarten naar Ommel weer op gang kwamen. En dit is sindsdien nooit meer gestopt.
(bron: KNAW / Meertens Instituut - databank van bedevaarten
foto’s: Rob Fritsen / Siris)
Meimaand Ommel
Ieder jaar ontvangt Mariaoord Ommel vele bezoekers, bedevaartsgangers en koren. Maar heel speciaal in de Meimaand trekken velen naar Ommel toe. In de Meimaand is er een aanbod van bedevaarten, gebedsvieringen, Plechtig Lof en muzikale uitvoeringen.
Wij hopen u van harte te kunnen begroeten in ons genadeoord van Maria.
Koren en bedevaarten kunnen zich aanmelden via de mail of telefonisch.
Een lid van de werkgroep bedevaart neemt dan contact met u op om te zien wat de mogelijkheden voor koren en bedevaarten in Ommel zijn.
Processiepark Mariaoord Ommel
In 2021 en 2022 is het processiepark grondig gerenoveerd. Op zondag 21 mei 2023 is het park feestelijk heropend en ingezegend door de bisschop van 's-Hertogenbosch, mgr. G.J.N. de Korte.
Fotoserie
Klik op een foto voor een uitvergroting.