link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Maria van Ommel

In de mei­maand is het een komen en gaan van pelgrims naar Maria van Ommel. De hele maand zijn er Eucha­ris­tie­vieringen en op zondag kun je al om 7.30 uur terecht!

Ge­schie­de­nis

De cultus rond het Mariabeeld in Ommel is waar­schijn­lijk omstreeks 1400 ontstaan. Vanaf het begin van de verering zouden dankzij O.L. Vrouw van Ommel tal van wonderen zijn geschied. Het beeld heeft sinds de 15e eeuw een aantrekkings­kracht gehad op grote aantallen bede­vaart­gangers, onder anderen afkomstig uit Duitsland en België.

Na 1699 blijkt niets meer van openbare godsdienstoefeningen, processies of ommegangen in Ommel. Waar­schijn­lijk werden zij na klachten van de classis in 1698 door de Staten-Generaal verboden.

In 1722 kwam de Mariakapel in handen van de hervormden. Het Mariabeeld verbleef in de periode 1732-1839 in het Limburgse Nunhem. In 1796 kregen de katholieken de Mariakapel terug, waarna Maria voor de bouwvallige kapel werd vereerd.

Het in 1813 teruggekeerde beeld werd in 1840 in de herbouwde kapel geplaatst, waarna de bede­vaarten naar Ommel weer op gang kwamen. Te­gen­woor­dig worden in de maand mei tussen de 55.000 en 60.000 hosties uitgereikt aan bezoekers die Maria komen vereren.

(bron: KNAW / Meertens Instituut - databank van bede­vaarten
foto’s: Rob Fritsen / Siris)

Herstelplan processiepark Mariaoord Ommel

De Werk­groep Renovatie Processiepark Ommel is bezig een herstelplan te ontwikkelen voor het processiepark achter de Onze Lieve Vrouw Pre­sen­ta­tiekerk te Ommel. Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan plannen voor herstel. Daarvoor is contact met diverse partners en worden veelbelovende initiatieven uit­ge­werkt. Meer informatie is te vinden op de speciale website:


Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.

Parochie
Heilige Franciscus 
Kerkstraat 4
5721 GV Asten
(0493) 69 13 15
secretariaat@rkfranciscus.nl
Google Maps
Like ons op Facebook Like ons op Facebook!

 


Volg ons op Twitter Volg ons op Twitter

Deze website is ontworpen en wordt onderhouden door iMoose