|
|
Veelgestelde vragen
Hoe laat is de H. Mis?
Een actueel overzicht van alle vieringen staan onder menu Vieringen, submenu Alle vieringen. Onder menu Vieringen kan echter ook gekozen worden voor alleen de vieringen in een bepaalde plaats. Menu Vieringen, submenu Vaste vieringen geeft de vaste vieringtijden - voor zover die vast liggen.
Aan welke voorwaarden moeten een peter en een meter voldoen
Een doopouder moet instaan voor de geloofsopvoeding van het petekind. Dat is de eigenlijke taak, en niet cadeautjes geven met de verjaardag. Dat mag er natuurlijk gerust bij komen. Bij een doop hoort een peetouder (soms kan er van worden afgeweken). Als u er twee wilt, is het een peettante en een peetoom. Twee peetouders van hetzelfde geslacht kan niet. Een peetouder moet zelf katholiek zijn en minstens 16 jaar oud. Denk eens na of er in uw familie- of vriendenkring iemand is die met het geloof serieus bezig is.
Wat doet een pastoor?
Het beroep van pastoor is erg veelzijdig. Ik begrijp niet dat niet meer jonge mannen ervoor kiezen. Het belangrijkste is de bediening van de sacramenten en de verkondiging. Het gaat hierbij om eucharistievieringen op zondag en door de week. Hieromheen spelen zich de meeste taken af. Hij zoekt het contact met de mensen rondom de toediening van sacramenten zoals doopsel en uitvaart. Hij probeert ook zieken en stervenden te bezoeken en contacten te leggen met de parochianen en met vrijwilligers. Hij begeleidt een of meerdere werkgroepen zoals de werkgroep Eerste H. Communie. Een pastoor is ook bestuurlijk actief. Hij is voorzitter van het kerkbestuur. Verder zal een pastoor zijn persoonlijk gebedsleven onderhouden en gedurende de dag de gebedstijden in acht nemen. Ook is het niet verkeerd als hij af en toe iets leest om ook zichzelf geestelijk te blijven voeden. De lijst kan nog verder worden aangevuld, want er is geen dag hetzelfde.
Wat is een sacrament?
in de Katechismus van de Katholieke Kerk staat:
“De sacramenten zijn werkzame tekenen van de genade, ingesteld door Christus en toevertrouwd aan de Kerk, waardoor ons het goddelijk leven verleend wordt.” (nr.1131)
Een sacrament is een werkzaam teken van genade. Dat wil zeggen:
- Werkzaam: er gebeurt echt iets, het is niet zomaar een ritueel wat fijn aanvoelt
- Een teken: altijd wordt er iets van het menselijk leven gebruikt om het goddelijke aan te duiden: water, olie, brood, wijn… en bij het huwelijk zijn jullie zelf het teken voor elkaar.
- Genade: het heeft altijd te maken met de verlossing die Christus heeft gebracht door te sterven en te verrijzen, en de mens mag daarvan profiteren.
- Ingesteld door Christus: alle zeven sacramenten zijn op de een of andere manier door Jezus zelf in het leven geroepen of hebben hun wortels in zijn evangelische boodschap.
- Toevertrouwd aan de Kerk: de Kerk heeft van Jezus de opdracht gekregen om zijn werk op aarde voort te zetten. Daarom ontvingen de apostelen met Pinksteren ook de heilige Geest. Zo konden zij, en hun opvolgers, met Gods kracht doen wat Jezus zelf voor de mensen heeft gedaan.
- Waardoor ons het goddelijk leven wordt verleend: alle sacramenten hebben hun uitwerking hier op aarde, maar nog meer voor de eeuwigheid. Wie gedoopt is, gaat mee in het eeuwige verbond van God. God laat de mens nooit vallen, ook niet in de dood. Wij mogen altijd bij Hem blijven, zoals we dat noemen: leven in de hemel.
De katholieke Kerk kent zeven Sacramenten:
- de Eucharistie
- het Doopsel
- het Vormsel
- de Biecht of het Sacrament van de Verzoening
- de Ziekenzalving of het Heilig Oliesel
- het Priesterschap
- het Huwelijk
|
|