Zwaarden en kruistekens
Familiezondag 4 mei
Wat heb je nodig voor een uurtje kinderkatechese? Een kinderbijbel, gebedjes, kleurplaten, viltstiften, een kaars – en twee zwaarden. Zwaarden?!
Nee, er zijn geen gevechten gevoerd op de familiezondag van 4 mei. De zwaarden dienden voor een toneelstukje over de verrijzenis. Er stonden gewapende soldaten op wacht bij Jezus’ graf. Maar Gods kracht was veel groter. Een in het wit geklede engel vertelde aan de vrouwen die bij het graf kwamen dat Jezus verrezen was. Dat hebben de kinderen nagespeeld.
De programma’s gingen dus verder waar ze met Palmpasen gestopt waren. Jezus was feestelijk welkom geheten, maar verraden en vermoord. Met Pasen verrees hij uit zijn graf. ‘Dat is geen toverkunstje’, lichtte Myriam toe. ‘De leerlingen merkten dat Jezus ondanks alles bij hen was, maar op een andere manier dan eerst’. De kinderen gingen met de apostelen op weg van Pasen naar Pinksteren. Een gebedje luidde: ‘Goede, lieve God, wilt U me laten zien dat “anders” óók goed kan zijn?’.
Verder spraken kinderen en ouders over de opbouw van de Eucharistieviering. Zo bestaat er een “Vier-wijzer” voor kinderen, waarover later meer. De pastoor leidde de ouders door het hele vieringschema heen en gaf uitleg. Ook over de schuldbelijdenis, de biecht en het begrip “zonde”. Pastoor: ‘Zonde is geen foutje, het maakt iets kapot, in jezelf, in je relatie met God en/of met anderen. Zoiets moet je uitspreken, zodat er vergeving kan komen en je weer verder kunt’. De kinderen oefenden liturgische gebruiken, zoals het slaan van een kruisteken en het kruisvormige “troontje” dat je van je handen maakt als je de H.Communie ontvangt. Enkelen van hen doen volgende maand hun Eerste Communie.
De groep was kleiner dan anders vanwege de Meivakantie. Maar het is inmiddels wel een hechte groep geworden. ‘Familiezondagen dragen ook bij aan de gemeenschapsopbouw’, aldus de pastoor, ‘en wie het team wil komen versterken is hartelijk welkom’. Het was ontroerend om te zien hoe de kinderen zelf steeds meer intenties aandroegen. Voor een overleden tante of voor de buren, voor de kat en zelfs voor Jezus. En voor meer liefde in de wereld. Broodnodig.