link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Deel worden van het geheel

Europese jongerenontmoeting van Taize

gepubliceerd: zondag, 5 januari 2025
foto: Roberts Porciks
Rond de jaarwisseling vond in Tallinn de 47ste Europese jongerenontmoeting van Taiz? plaats. Daar waren ook Nederlanders bij.
Rond de jaarwisseling vond in Tallinn de 47ste Europese jongerenontmoeting van Taiz? plaats. Daar waren ook Nederlanders bij.

Van 28 de­cem­ber t/m 1 januari kwamen duizen­den Europese jon­ge­ren, ook uit Neder­land, samen in Estland voor de jaar­lijkse jon­ge­ren­ont­moe­ting van Taizé. Van­wege alle moei­lijk­he­den in de wereld stond het thema ‘hoop’ centraal: “Ik word er telkens weer door geraakt.”

Het was volgens plaat­se­lijke bronnen de grootste jon­ge­ren­ont­moe­ting ooit in Estland: de 47ste Europese jon­ge­ren­ont­moe­ting van de ge­meen­schap van Taizé in Tallinn, de hoofd­stad van het Baltische land. Naar schat­ting kwamen bijna 5000 mensen uit heel Europa daar samen om medechris­te­nen van allerlei ver­schil­lende stro­mingen te ont­moe­ten.

Ook Neder­landse chris­te­nen waren erbij, waar­on­der pries­ter Stefan Schevers en zijn gezel­schap. “Het is meer dan de moeite waard”, ver­telt hij. “Je deelt daar het leven met andere mensen. Je gaat niet als toe­rist, je bent geen ‘deel­ne­mer’, maar gooit jezelf er helemaal in.”

‘Goed op­ge­van­gen’

Bij jon­ge­ren­ont­moe­ting van Taizé werd onder meer samen gebe­den en von­den er ook allerlei work­shops plaats. Veel plaat­se­lijke kerken bie­den slaap­plekken aan de gasten. “Je moet tij­dens zo’n eve­ne­ment een omslag maken van het in­di­vi­duele leven naar col­lec­tieve ge­meen­schapszin, waardoor je deel wordt van het geheel”, zegt Schevers. “Je kunt erop ver­trouwen dat je goed op­ge­van­gen wordt waar je terecht­komt.”

Zelf is Schevers al lang betrokken bij Taizé. De ont­moe­tingen hebben een rol gespeeld in zijn pries­terroe­ping en hij heeft ook meer­dere reizen naar de Europese jon­ge­ren­ont­moe­tingen geholpen te or­ga­ni­se­ren. “Ik word er telkens weer door geraakt.”

Wat hem van deze 47ste editie vooral bijblijft, is het thema ‘hoop’. “Dat kwam steeds terug in het idee van de apostel Paulus dat hoop alleen hoop kan zijn als je het nog niet ziet. Hoop is een grond voor ver­trouwen op iets waarop je gaat anticiperen.”

Paus Fran­cis­cus

De ge­meen­schap van Taizé is oecu­me­nisch: de ge­meen­schap bestaat uit chris­te­nen van ver­schil­lende ach­ter­gron­den. Ook de jaar­lijkse jon­ge­ren­bij­een­komst focust zich daarop. Paus Fran­cis­cus stuurde een bood­schap naar de deel­ne­mers waarin hij her­in­ne­ringen ophaalt aan zijn bezoek aan de Baltische staten in 2018 en aangeeft hoe mooi het is “om samen te zijn als volgelingen van Jezus Christus”.

Samen­ko­men in broe­der­schap is volgens de paus “momen­teel be­lang­rijker dan ooit, aangezien onze wereld moei­lijke be­proe­vingen ondergaat. Veel lan­den wor­den geteisterd door oorlog, mensen wor­den onmen­se­lijk behandeld en gaan gebukt onder onge­lijk­heid”.

Daarom is het be­lang­rijk dat de jon­ge­ren in Tallinn “in hoop optrekken”. De hoop “overwint elke moe­heid, crisis en angst. De hoop motiveert ons om door te gaan, want het is een geschenk dat God zelf ons geeft.”

Drei­ging

Estland grenst aan Rusland en voelt de drei­ging van een moge­lijke oorlog. Dat was dan ook on­her­roe­pe­lijk een thema tij­dens de jon­ge­ren­bij­een­komst. Tijdens de avond­ge­beden in de Tondiraba-ijshal, waar normaal geschaatst wordt, had broe­der Matthew, de prior van Taizé, Oekraïners uit­ge­no­digd om te getuigen van wat hoop voor hen betekent, ver­telt Schevers. “Een van hen zei dat hoop is dat je in ieder geval weet dat je niet alleen bent en gesteund wordt door anderen.”

“De onrust in de wereld werd bre­der genoemd; zo werd het een gebed vanuit compassie.” Want dat niet alleen in Rusland de situatie zorge­lijk is, werd tij­dens de jon­ge­ren­ont­moe­ting wel dui­de­lijk. “Ik ontmoette ook katho­lie­ken uit Wit-Rusland; zij waren bang dat ze nadelen van hun bezoek zou­den kunnen onder­vin­den”, zegt Schevers. “Zij wor­den aan­ge­spro­ken op hun gedrag, thuis. Het mag daardoor een won­der heten dat ze er waren.”

 

Dit artikel is met toestem­ming over­ge­no­men van www.kn.nl






Parochie
Heilige Franciscus 
Kerkstraat 4
5721 GV Asten
(0493) 69 13 15
secretariaat@rkfranciscus.nl
Google Maps
Like ons op FacebookVolg ons op X/TwitterVolg ons op Youtube Deze website is ontworpen en wordt onderhouden door iMoose