Deel worden van het geheel
Europese jongerenontmoeting van Taize
Van 28 december t/m 1 januari kwamen duizenden Europese jongeren, ook uit Nederland, samen in Estland voor de jaarlijkse jongerenontmoeting van Taizé. Vanwege alle moeilijkheden in de wereld stond het thema ‘hoop’ centraal: “Ik word er telkens weer door geraakt.”
Het was volgens plaatselijke bronnen de grootste jongerenontmoeting ooit in Estland: de 47ste Europese jongerenontmoeting van de gemeenschap van Taizé in Tallinn, de hoofdstad van het Baltische land. Naar schatting kwamen bijna 5000 mensen uit heel Europa daar samen om medechristenen van allerlei verschillende stromingen te ontmoeten.
Ook Nederlandse christenen waren erbij, waaronder priester Stefan Schevers en zijn gezelschap. “Het is meer dan de moeite waard”, vertelt hij. “Je deelt daar het leven met andere mensen. Je gaat niet als toerist, je bent geen ‘deelnemer’, maar gooit jezelf er helemaal in.”
‘Goed opgevangen’
Bij jongerenontmoeting van Taizé werd onder meer samen gebeden en vonden er ook allerlei workshops plaats. Veel plaatselijke kerken bieden slaapplekken aan de gasten. “Je moet tijdens zo’n evenement een omslag maken van het individuele leven naar collectieve gemeenschapszin, waardoor je deel wordt van het geheel”, zegt Schevers. “Je kunt erop vertrouwen dat je goed opgevangen wordt waar je terechtkomt.”
Zelf is Schevers al lang betrokken bij Taizé. De ontmoetingen hebben een rol gespeeld in zijn priesterroeping en hij heeft ook meerdere reizen naar de Europese jongerenontmoetingen geholpen te organiseren. “Ik word er telkens weer door geraakt.”
Wat hem van deze 47ste editie vooral bijblijft, is het thema ‘hoop’. “Dat kwam steeds terug in het idee van de apostel Paulus dat hoop alleen hoop kan zijn als je het nog niet ziet. Hoop is een grond voor vertrouwen op iets waarop je gaat anticiperen.”
Paus Franciscus
De gemeenschap van Taizé is oecumenisch: de gemeenschap bestaat uit christenen van verschillende achtergronden. Ook de jaarlijkse jongerenbijeenkomst focust zich daarop. Paus Franciscus stuurde een boodschap naar de deelnemers waarin hij herinneringen ophaalt aan zijn bezoek aan de Baltische staten in 2018 en aangeeft hoe mooi het is “om samen te zijn als volgelingen van Jezus Christus”.
Samenkomen in broederschap is volgens de paus “momenteel belangrijker dan ooit, aangezien onze wereld moeilijke beproevingen ondergaat. Veel landen worden geteisterd door oorlog, mensen worden onmenselijk behandeld en gaan gebukt onder ongelijkheid”.
Daarom is het belangrijk dat de jongeren in Tallinn “in hoop optrekken”. De hoop “overwint elke moeheid, crisis en angst. De hoop motiveert ons om door te gaan, want het is een geschenk dat God zelf ons geeft.”
Dreiging
Estland grenst aan Rusland en voelt de dreiging van een mogelijke oorlog. Dat was dan ook onherroepelijk een thema tijdens de jongerenbijeenkomst. Tijdens de avondgebeden in de Tondiraba-ijshal, waar normaal geschaatst wordt, had broeder Matthew, de prior van Taizé, Oekraïners uitgenodigd om te getuigen van wat hoop voor hen betekent, vertelt Schevers. “Een van hen zei dat hoop is dat je in ieder geval weet dat je niet alleen bent en gesteund wordt door anderen.”
“De onrust in de wereld werd breder genoemd; zo werd het een gebed vanuit compassie.” Want dat niet alleen in Rusland de situatie zorgelijk is, werd tijdens de jongerenontmoeting wel duidelijk. “Ik ontmoette ook katholieken uit Wit-Rusland; zij waren bang dat ze nadelen van hun bezoek zouden kunnen ondervinden”, zegt Schevers. “Zij worden aangesproken op hun gedrag, thuis. Het mag daardoor een wonder heten dat ze er waren.”
Dit artikel is met toestemming overgenomen van www.kn.nl