De Advent is een periode van verwachting en hoop, waarin tradities ons voorbereiden op Kerstmis. Een bijzondere viering die deze periode extra glans geeft, is de Guldenmis. Deze oude katholieke traditie, gehouden in de vroege ochtend of in de avond, nodigt gelovigen uit om samen te komen in een sfeer van mystiek en devotie. De Guldenmis wordt opgedragen op de woensdag na 13 december, de feestdag van de H. Lucia.
De naam Guldenmis verwijst naar de feestelijke uitstraling van deze mis, die oorspronkelijk werd opgedragen voor Maria, de moeder van Jezus. Vaak begint de mis bij zonsopgang, waarbij de kerk slechts verlicht wordt door kaarsen. Dit schept een bijna magische ambiance, een moment van rust en bezinning in de vaak drukke decembermaand.
De Guldenmis is een ‘Quatertemperdag’. Deze speciale vastendagen, verspreid over de seizoenen, waren momenten van boete, dankbaarheid en gebed om zegen over de oogst en het werk. Hoewel Quatertemperdagen in de huidige kerkpraktijk minder bekend zijn, kan de Guldenmis nog steeds een invulling zijn van deze spirituele traditie. Het vasten en de ingetogen viering nodigen uit tot verdieping en bewustwording van het leven in het licht van Gods aanwezigheid.
De Guldenmis heeft een diep symbolisch karakter. Het zachte kaarslicht staat symbool voor het licht van Christus dat in de duisternis van de wereld komt. De adventsliederen en gebeden richten zich op vreugdevol uitzien naar zijn komst. De Guldenmis is niet alleen een viering van het geloof, maar ook van verbondenheid en traditie. Een ervaring die elk hart verwarmt in aanloop naar Kerstmis.
Sint-Janskathedraal te ’s-Hertogenbosch
Op woensdag 18 december om 19.00 uur wordt in de Sint-Janskathedraal weer de Guldenmis opgedragen. Het is een buitengewoon indrukwekkende viering in een slechts met kaarsen verlichte Sint-Jan ter ere van het aanstaand moederschap van Maria. Mooi om te combineren met het opsteken van een kaarsje bij de Zoete Moeder!