We spreken altijd over de Veertigdagentijd, maar de periode van Aswoensdag t/m Paaszaterdag bevat 46 dagen en officieel vasten we nog geen veertig dagen. Hoe zit het nou precies?
46 dagen
De Veertigdagentijd beslaat 6½ week. 6 x 7 = 42 dagen Aswoensdag t/m zaterdag = 4 dagen Totaal 46 dagen
40 dagen
Op zondag vasten we niet dus kunnen we eenvoudig de zes zondagen van de Veertigdagentijd daar weer vanaf trekken. 46 - 6 = 40 dagen
38 dagen
Als je iets te vieren hebt, kun je niet vasten. De Katholieke Kerk kent door het hele jaar vele feesten en hoogfeesten. Voor hoogfeesten wordt het vasten onderbroken, voor feesten niet. Dit jaar vallen in de Veertigdagentijd het hoogfeest van H. Jozef (19 maart) en het hoogfeest van de Aankondiging van de Heer (25 maart - ook wel bekend als Maria Boodschap). Daarmee komt het totaal aantal vastendagen dit jaar uit op 38!
Wat is vasten?
Vroeger verstond men onder ‘vasten’ geen koek of snoep, slechts één volledige maaltijd per dag en geen vlees op vrijdag. Maar ‘vasten’ kan natuurlijk op vele creatieve manieren worden ingevuld:
Vastentrommeltje - Kinderen laten kennismaken met het vasten middels een vastentrommeltje. Steeds heel bewust iets wat ze lekker vinden niet meteen opeten, maar in het trommeltje stoppen.
Vegetarisch - de vastentijd geen vlees eten.
Veertigdagen-Bob - geen alcoholische dranken gebruiken tijdens de vastentijd.
Digi-vasten - Jongeren en volwassenen kunnen het vasten invullen door de vastentijd geen sociale media te gebruiken. Lukt het jou om (bijna) veertig dagen Twitter / Facebook / Instagram / Snapchat / TikTok niet te gebruiken?
Auto-vasten - de hele vastentijd met de fiets naar het werk en de auto laten staan.
NB. Op zon- en hoogfeestdagen hoeven we niet te vasten...