In Eindhoven werd er door Omroep Brabant live verslag van gedaan. Ik zat met verbazing en ongeloof naar de taferelen te kijken. Ik vroeg me af hoe het in ‘Godsnaam’ mogelijk was dat mensen op deze wijze reageren en handelen.
Natuurlijk heb ik begrip voor protesten, natuurlijk heb ik begrip voor acties, natuurlijk heb ik begrip voor woede. Maar waar ik absoluut geen begrip voor heb zijn doelbewuste vernielingen, doelbewuste diefstal en doelbewust geweld.
De vraag is: ‘waarom’? Waar komen die woede-uitbarstingen vandaan? Zijn het alleen relschoppers of zit er iets meer achter? Is er een relatie tussen de bestorming van het Capitool en de geweld-uitbarstingen in ons land? Eerlijk gezegd weet ik het niet, maar wat ik wel zie is dat wat van waarde is aan geweld ten onder gaat.
Wat is dan van waarde hoor ik u vragen. Zijn dat materiele zaken zoals winkels, auto’s en straatmeubilair? Of is het dichter bij huis zoals verlies van werk en inkomen?
Ik denk dat het nog dichterbij is. Ik denk dat de ‘rede’, het menselijk denken, in gevaar is. Als je kijkt naar de gezichten van de mensen die het Capitool bestormden, en kijkt naar de gelaatsuitdrukking van de zogenaamde hooligans dan slaat de angst mij om het hart. Ik zie dan het gezicht van mensen die alle ‘rede’ hebben verloren. Alleen het eigen gelijk, de eigen overtuiging is in het geding en geweld is daarbij gerechtvaardigd.
In het rampjaar 1672 was het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos. Deze tijd ligt inmiddels 350 jaar achter ons en in die tijd is er veel veranderd, zowel technologisch als maatschappelijk. Helaas is daarbij het begrip spiritualiteit nagenoeg verdwenen in onze seculiere wereld. De spiritualiteit van het besef dat er meer is tussen hemel en aarde dan alleen het materiële. Het besef dat er ‘iets’ is wat velen geen ‘God’ meer durven noemen. Het besef dat er naast de ‘rede’ ook onverklaarbare spirituele ervaringen zijn.
Ik vraag me wel eens af hoe de wereld er uit zou zien als we die spiritualiteit weer zouden toelaten in ons leven. Als ‘rede’ en ‘spiritualiteit’ hand in hand zouden gaan en als spiritualiteit niet meer werd gezien als zwevering.
Om compleet te zijn heb je, denk ik, tegenstellingen nodig: man-vrouw, zwart-wit, ying-yang, goed slecht maar ook: rede-spiritualiteit.
Misschien iets om over na te denken: In hoeverre ben ik door die laatste tegenstelling compleet?