Intocht van Sinterklaas
gepubliceerd: maandag, 12 november 2018
Komend weekend komt Sint Nicolaas weer in Nederland aan. Het grootste kinderfeest van het jaar kan weer beginnen. Toch wordt dit feest de laatste jaren overschaduwd door de discussie rondom zwarte Piet. Ik vind het diep triest en maak mij ernstig zorgen over het cultuurerfgoed van Nederland! Hoe anders was het in mijn jeugdjaren.
Adrie van Oorschot was de Sinterklaas uit mijn jeugd. Samen met hoofdpiet Piet Römer werd hij ieder jaar ingehaald door vrouwtje Bouw (Mies Bouwman) en later door vrouwtje Wiet (Wieteke van Dort).
Twintig jaar lang heeft Adrie met veel plezier gestalte gegeven aan de TV-sint. Hoe belangrijk onderdeel het van zijn leven was blijkt wel uit de mijter en staf die op zijn grafsteen te vinden zijn.
Hij werd opgevolgd door de legendarisch Bram van der Vlugt. De raadsman van Sinterklaas, die velen nog op het netvlies hebben staan.
Sinds 2010 is Stefan de Walle de Sinterklaas op televisie waarna hij vervolgens, als een echte wonderman, binnen een week overal aankomt. Van de hoofdstad tot in het kleinste gat ergens achter in Nederland. En dat hij weer, als een echte wonderman, in allerlei gedaantes verschijnt. Met of zonder bril, met een lange steile of een korte krulbaard. Met een hoge piepstem of het krakerige geluid van een verstokte roker. Met een ring van de Hema of een juweel dat opvallend veel lijkt op de ring van oma.
Wat doet het er toe. De kinderen geloven. Daar gaat het om. En als ze twijfelen, krijgen ze, net als wij dat vroeger te horen kregen van onze ouders, te verstaan dat Sint Nicolaas heilig is en dus alles kan.
Als hij er heel anders uitziet op school, of bij de buren aan de overkant, dan komt dat omdat Sinterklaas zo heilig is als maar kan en dat hij dus gewoon verandert. En als dat verhaal niet meer helpt, hebben we altijd nog de hulpsinterklazen om in het geweer te brengen. Als het geloof in Sinterklaas maar in stand blijft houden.
Het is altijd weer geweldig om de ogen van de kinderen te zien als ze voor Sint Nicolaas moeten verschijnen. Diep ontzag en een onomstotelijk geloof.
Mensen lopen met de Sint weg... en dat door mensen met verschillende achtergronden. Zowel protestanten als katholieken, maar ook mensen die niet kerkelijk te zijn. Onder de mensen die aan kade stonden te wachten, zag ik ook moslims. Ook onder moslims is er animo om met hun kinderen naar Sinterklaas te gaan.
Sinterklaas is in staat groepen bij elkaar te brengen. Op die manier komt het belangrijkste van zijn karakter naar voren. Sint Nicolaas doet goed aan iedereen. Ook in de beschrijving van zijn heilige leven komt naar voren dat hij goed was voor mensen. Sinterklaas is van iedereen en dat is goed.
Sinterklaas kan een familiefeest zijn van jong en oud en vol verwachting klopt ons hart wanneer hij met zijn pieten rondtrekt om menig schoentjes te vullen.
Ik weet nog dat mijn ouders mij uiteindelijk het Sinterklaasmysterie hadden verklapt. Aanvankelijk was ik diep teleurgesteld. Maar ik nam het uiteindelijk toch aan omdat ik me daarmee opgenomen wist in het gilde van niet-gelovigen, dus de grote mensen. Het onvoorwaardelijke geloof van een kind in Sint Nicolaas. Zijn onvoorwaardelijke respect voor de goedheiligman.
Als wij als volwassenen dat onvoorwaardelijke geloof zouden hebben voor de Grote Goedheiligman, voor de Sint aller Sinten. Als wij niet alsmaar zouden twijfelen aan het bestaan van God, omdat Hij zich de ene keer anders manifesteert dan de andere. Omdat Hij er de ene keer anders uit lijkt te zien dan de andere keer. Omdat Hij de ene mens anders behandelt dan de andere. Als we gewoon voor Hem zouden gaan staan in de heilige overtuiging dat Hij de enige echte is...
Goh, wat zou het leven dan voor iedereen een stuk prettiger zijn.
pastoor Pieter Scheepers