Vakantieperiode
gepubliceerd: woensdag, 4 juli 2018
“Op de zevende dag had God zijn werk voltooid, op die dag rustte hij van het werk dat hij gedaan had. God zegende de zevende dag en verklaarde die heilig, want op die dag rustte hij van heel zijn scheppingswerk.”
Zo eindigt het ons zo bekende scheppingsverhaal. En zo eindigt ook elk jaar weer ons werkjaar. Moe van alles wat we gedaan hebben, verzuchtend ons werk neerleggend en zeggen dat het goed was. Dat laatste hoop ik tenminste.
En wat doen wij met die ‘zevende dag’, die vakantieperiode? Sommigen gaan gewoon door met waar ze altijd mee bezig zijn. Mensen die niet meer in het arbeidsproces meedraaien, zullen minder het idee hebben dat ze vakantie nodig hebben. Alhoewel, als ik zie dat vele 'ouderen' er heerlijk van genieten en in de voorjaarsweken op tocht gaan, dan denk ik: dat zijn mensen die hun ‘zevende dag’ zegenen en heilig verklaren. Die genieten na een leven lang werken.
Mensen met schoolgaande kinderen en het hele jaar door werken, kunnen in de zomermaanden genieten van hun ‘zevende dag’. Na de voorbereidingen en het inpakken, gaan ze op weg naar soms exotische oorden of juist lekker dicht bij huis. We proberen uit de sleur van alle dag te komen. We proberen, zoals ik dat bij overwegingen tijdens een huwelijk vaak opper, het alledaagse water in wijn te veranderen. De sleur van alledag wordt opengebroken en we genieten van het andere: andere mensen, andere omgeving, andere culturen.
Dat wil niet zeggen dat we het gewone alledaagse niet waarderen. In het scheppingsverhaal lezen we ook dat God op de gewone dagen zag dat het goed was. De gewone dagen zijn ook goed. Maar je kunt het nog beter waarderen als er ook eens iets buitengewoons gebeurt. Juist in het contrast ervaren we het gewone als goed. Stel je voor dat het elke dag buitengewoon zou zijn. De afwisseling tussen het gewone en het ongewone; het alledaagse en de vakantie; het water en de wijn, maakt ons leven zinvol en aangenaam.
Terwijl ik dit schrijf realiseer ik me ook dat het voor veel mensen een vreselijke periode is. Zelf aan huis gekluisterd, zien ze het bezoek verminderen, doordat velen uit hun omgeving op vakantie zijn. Misschien is het goed om daar aandacht voor te vragen. Loop eens een keertje extra bij iemand binnen als je weet dat kinderen en kleinkinderen op vakantie zijn. Stuur eens een kaartje extra als je ergens ver in het buitenland bent en weet dat je vader of moeder op afstand meeleeft.
Op die manier laten we zien dat we ons verbonden weten met anderen; hét kenmerk van een geloofsgemeenschap.
Ik wens u allen een heel goede vakantieperiode, met alles wat u er van verwacht.
Pastoor Pieter Scheepers