Hubertusmis in Ommel
Zondag 9 november - 11.00 uur - Maria Presentatiekerk Ommel
Op zondag 9 november vindt in de Onze Lieve Vrouw Presentatiekerk van Ommel de traditionele Hubertusviering plaats, ter ere van Sint-Hubertus, de patroonheilige van jagers, imkers en natuur- en dierenliefhebbers. De feestelijke eucharistieviering begint om 11.00 uur en wordt muzikaal opgeluisterd door jachthoornblazers JHC.
De Hubertusmis is een eeuwenoude traditie die in vele dorpen en jagersgemeenschappen in ere wordt gehouden. Tijdens deze viering staan respect voor de natuur, dankbaarheid voor de oogst van het jachtseizoen en de verbondenheid tussen mens, dier en schepping centraal. Tijdens de mis wordt ook het Hubertusbrood gezegend dat na de dienst aan mens en dier wordt uitgereikt.
Na afloop van de viering vindt op het kerkplein de zegening van de jachthonden plaats – een bijzonder moment waarop jagers en natuurliefhebbers hun trouwe metgezellen laten inzegenen voor een veilig en voorspoedig jachtseizoen.
De Hubertusviering trekt jaarlijks bezoekers uit de hele regio: jagers, boeren, gezinnen en andere geïnteresseerden die de bijzondere sfeer willen meemaken. Ook niet-jagers zijn van harte welkom om deel te nemen en de eeuwenoude rituelen van dichtbij te beleven.
Na de zegening is er gelegenheid tot ontmoeting en napraten onder het genot van een kop koffie of thee en een broodje achter in de kerk. Met deze viering houden de jagers een rijke plattelandstraditie levend en onderstreept de gemeenschap het belang van eerbied voor mens, dier en natuur.
Sint Hubertusbrood
Het Sint-Hubertusbrood is een traditioneel brood dat in Nederland en België wordt gebakken ter ere van Sint-Hubertus, de patroonheilige van jagers, boswachters en schutters, wiens feestdag op 3 november wordt gevierd. Dit brood, vaak gezegend tijdens een speciale H.Mis, heeft een symbolische betekenis en wordt traditioneel uitgedeeld aan mensen en dieren, zoals honden, vanwege de legende dat Sint-Hubertus beschermt tegen hondsdolheid. Het brood heeft meestal een eenvoudige samenstelling, soms verrijkt met kruiden of specerijen, en wordt in sommige streken versierd met een kruis of andere symbolen. In veel gemeenschappen is het bakken en delen van dit brood een eeuwenoude traditie die verbonden is met geloof, natuur en gemeenschapszin.












