Hubertusmissen
In Ommel en Someren
Rondom de feestdag van Sint Hubertus (3 november) wordt in de bisdommen van Den Bosch en Breda, en dus ook in onze parochie, een aantal Hubertusmissen gevierd. Door medewerking van de lokale jachtgildes zijn deze vieringen en aanverwante activiteiten altijd zeer kleurrijk en folkloristisch.
Ommel - zondag 7 november
In Ommel wordt op zondag 7 november om 9.30 uur de Hubertusmis opgedragen met als celebrant kapelaan Van Overbeek. Deze heilige Mis wordt speciaal verzorgd met en voor de leden van het Wildbeheer van de gemeente Deurne, Asten en Someren. De plechtigheid zal worden opgeluisterd door jachthoornblazers. Ook zal het Hubertusbrood worden gezegend dat bescherming biedt tegen allerlei ziektes. Na de plechtigheid worden buiten de jachthonden en jachtvogels gezegend en zij ontvangen ook het Hubertusbrood. Na de plechtigheden wordt er koffie/thee met een broodje geserveerd.
Someren - zaterdag 6 november
In Someren wordt op zaterdag 6 november om 10.00 uur een Hubertusmis opgedragen in samenwerking met de stichting ‘Slipjacht Someren’ in samenwerking met de sonneurs ‘De Gezellen van Sint Hubertus’. Aan het einde van de mis het Hubertusbrood gezegend en vanaf 12.15 uur vindt op het Wilhelminaplein in Someren de zegening van de meute en de paarden plaats door pastoor Steijaert. Ook wordt dan het Hubertusbrood uitgedeeld. Na de zegening vertrekt de stoet voor de zogenaamde Slipjacht rondom Someren en Lierop. De jacht wordt afgesloten met een jagersborrel en een jagersmaal.
H. Hubertus van Luik
Hubert leefde in de 7e eeuw. Hij was de zoon van een hertog. Hij werd de 21ste bisschop van Maastricht. Hij bracht de bisschopszetel over naar Luik. Vandaar dat er nu een bisschop is in Luik. Hij stierf in 727 en werd heilig verklaard op 3 november 743. In 825 werden zijn beenderen overgebracht naar de abdij van Andage in de Ardennen waar veel gejaagd werd. Later werd het klooster een groot bedevaartsoord en werd de plaatsnaam veranderd in Saint-Hubert.
Hubertusbrood
Het gebruik van het gezegende Hubertusbrood komt van het verhaal dat hij een kluizenaar genas van hondsdolheid met het geven van brood. Het brood werd later niet enkel gegeven aan de mensen maar eveneens aan het vee tegen hondsdolheid en razernij.
Patroon
Heilige Hubertus is de patroonheilige van jagers, wiskundigen, opticiens en metaalbewerkers. Hij wordt ook wel de ‘Apostel van de Ardennen’ genoemd. Tot het begin van de 20ste eeuw werd hij vooral aanbeden voor het genezen van hondsdolheid of rabiës. Hiervoor gebruikte men toen de traditionele St-Hubertussleutel.
Legende
Hoewel de afbeelding misschien nog wel het meest bekend is van het logo van Jägermeister, is de legende een minder bekend verhaal. Sint Hubertus was als man van adel een verwoed jager. Na de dood van zijn vrouw (die op het kraambed stierf nadat ze hem een zoon had geschonken) stortte hij zich helemaal op de jacht. Toen hij notabene op Goede Vrijdag op jacht was, kreeg hij een majestueus hert in het vizier. Op het punt dat hij de trekker zou overhalen, keerde het dier zich om en keek hem recht in de ogen. Op datzelfde moment verscheen een kruis midden boven het gewei en sprak een stem: “Hubertus, waarom verlies je je tijd in dergelijke bezigheden? Als je je niet tot de Heer keert, zul je naar de hel gaan.” Hubertus knielde neer bij het horen van deze woorden en vroeg wat hij dan moest doen. De stem antwoordde “Ga naar mijn dienaar Lambertus en doe wat hij u zegt.” Zo luidt de legende van de bekering van Hubertus.