De Kerk kleurt langzaam groen
Op de website van Katholiek Nieuwsblad verscheen vandaag onderstaand een artikel van onze jonge parochiaan Luuk van den Einden. Luuk volgt een opleiding tot journalist en loopt op dit moment stage bij Katholiek Nieuwsblad.
De Kerk kleurt langzaam groen
Luuk van den Einden - 22 april 2021
Sinds paus Franciscus de encycliek Laudato Si’ schreef, heeft de Kerk meer aandacht voor duurzaamheid dan ooit. Steeds meer parochies ondernemen klimaatvriendelijke activiteiten, maar er is nog een lange weg te gaan voor we echt van een groene Kerk kunnen spreken.
Smeltende ijskappen, een stijgende zeespiegel en extreme weersomstandigheden – klimaatverandering is een wereldwijd probleem van bijbelse proporties. De gevolgen zijn desastreus voor mens en planeet: volgens het Wereld Natuur Fonds dreigt een derde van alle plant- en diersoorten deze eeuw uit te sterven door klimaatverandering. De christelijke hulporganisatie Cordaid schat dat 150 miljoen mensen binnen dertig jaar op de vlucht moeten voor overstromingen, verwoestijning en misoogsten.
Laudato Si’
De noodzaak van milieubescherming en duurzaamheid is al lang bekend, maar de Kerk schonk tot voor kort beperkte aandacht aan groene thema’s. Dat veranderde in 2015, toen paus Franciscus de encycliek Laudato Si’ schreef, over de bescherming van de aarde. In zijn encycliek roept hij op tot dialoog “over de wijze waarop wij de toekomst van de planeet gestalte geven”.
De boodschap van de encycliek: zorg voor de medemens en zorg voor de schepping moeten gecombineerd worden en iedereen kan daarbij helpen. “Wij kunnen allen meewerken als instrument van God voor de zorg voor de schepping”, schrijft de paus.
“Laudato Si’ is een bijzondere encycliek omdat deze ook buiten de Kerk zo’n impact heeft gehad: volgens sommigen heeft de encycliek bijgedragen aan het slagen van het Klimaatakkoord van Parijs”, vertelt theoloog Gerard Moorman, lid van de kerkelijke werkgroep Laudato Si’, die na het verschijnen van de gelijknamige encycliek is opgericht. De werkgroep stimuleert ecologisch denken binnen de Kerk. “Als parochies, katholieke scholen en gezinnen echt werk zouden maken van verduurzaming, zou dat enorme impact hebben.”