link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

In de leer bij ‘het witte goud’

zondag, 15 mei 2016

De iets rijperen onder ons qua leeftijd kennen nog het Latijnse lied welke de besprenkeling van het wijwater begeleidde aan het begin van de hoogmis: “Asperges me” ... “besprenkel mij”.

In deze tijd van het jaar klinkt het vaker in de huiskamers en op straat dan in de kerken: “Breng je wat asperges mee!” Maar dan hebben we het over heel iets anders. We zitten midden in het asperge-seizoen. Tot 24 juni want dan is, zoals de volksmond leert, de laatste steekdag. Dat zal dan wel in het verleden zo zijn. Nu kunnen we- denken we- alles. En inderdaad, het hele jaar door kunnen liefhebbers hun hart ophalen aan deze groente, die als geneesmiddel zelfs de boeken haalt.

Wat leren we van dit product van moeder natuur? We herkennen erin hoe waardevol het bedje is waarin je geplant staat en waar je in groot wordt gebracht. De eerste asperges zijn doorgaans duur, niet alleen vanwege het primeur schap, maar ook omdat het dan te koud is voor een goede loop van de groente. Hoe warmer het bed, des te beter is de oogst. We zagen dan ook de prijzen veranderen naarmate het aanbod groter werd. Om de natuur een handje te helpen in een land waarin het voorjaar toch weer vaak op herfst leek, leggen de verbouwers plastic over de bedden.

Ze mogen wit zijn, groen en je hebt ook een paarse variant. Ze mogen er allemaal zijn, en we doen er iets goeds mee. Maar een beetje recht maakt wel veel uit voor de prijs. En of ze goed gestoken zijn.

Waar ik heen wil? Zelf heb ik een geweldig thuis gehad met ouders die aan hun kinderen dachten, er voor waren en voor hen klaarstonden, hetgeen zeker niet altijd vanzelfsprekend is geweest. Ouders moeten nu eenmaal, vaker dan ze aanvankelijk dachten toen ze zich verheugden over kroost, een kruisje zetten door zichzelf, hun eigen wensen, verwachtingen en gehoopte bezigheden. We hadden een goed bedje om te gedijen en het werd gespreid met de uitnodiging om zelfstandig te worden. Ons thuis was in die zin een leerschool. En de simpele praktische lessen door mee te mogen doen met de tuin, het (zien) repareren van dingen, hebben me altijd begeleid. Om maar een fractie te vermelden aan de hand van een paar concrete punten uit het praktische leven.

In iedere jongen en meisje zit de drang om boven dat bedje uit te groeien, om zich zichtbaar trots te tonen aan de wereld die komt kijken wat je er mee kunt. Als ik dan aspergevelden zie, fietsend langs de velden, of de asperges liggend op mijn bordje, dan denk ik: ouders, hoe zorgen jullie voor je kinderen? Krijgen ze allemaal dat warme bed waarin ze kunnen gedijen? Zijn ze in-ge-bed in goede omstandigheden, zodat de kinderen als vrucht van liefde mooi kunnen gedijen? Bescherm je ze wel voldoende tegen het gure klimaat, de koude winden welke er over de wereld waaien? Niet met plastic (staat voor alle kitsch van de wereld) natuurlijk maar met aandacht, zorg en toewijding die niet zichzelf zoekt te bevredigen maar in dienst van het zielenleven en de fysieke opbouw met bijvoorbeeld goed voedsel?

Mogen de mannen en vrouwen die moeten ploeteren voor het gezonde gezinsleven zich voelen als die tuinders, die na alle inzet en aanpak, tevreden kijken naar de vele prachtige asperges, die keurig verzorgd zorgen voor een mooie en tevredenstellende oogst.

Moge de jongeren en kinderen zelf zich goed opstellen om in-ge-bed te zijn in een gezinsleven. En allen kunnen daarvoor ook wel eens in gebed zijn. Want zonder God is ook maar alleen...

overzicht van bijdragen:
maandag, 31 juli 2017Ik vind jou lief
woensdag, 28 juni 2017Maria van Fatima
zaterdag, 10 juni 2017Ter communie gaan - een levenshouding
donderdag, 18 mei 2017Botlood
zondag, 30 april 2017Santa Madonna
vrijdag, 21 april 2017Voor het eerst
maandag, 17 april 2017Je bent kostbaar in Gods ogen
donderdag, 13 april 2017Pasen
donderdag, 6 april 2017Triduüm
maandag, 3 april 2017Gekleurd
zaterdag, 25 maart 2017Maria Boodschap
zaterdag, 4 maart 2017Vasten
dinsdag, 21 februari 2017Van jullie herder...
zaterdag, 4 februari 2017Roddelen
woensdag, 18 januari 2017Ziekenhuis
vrijdag, 6 januari 2017Collecte...
donderdag, 22 december 2016De plastic herder
donderdag, 1 december 2016Eén jaar pastoor in Asten
zaterdag, 12 november 2016Intocht Sinterklaas
woensdag, 2 november 2016Allerzielen
vrijdag, 21 oktober 2016Herfstbladeren
dinsdag, 20 september 2016Strooigoed in september
maandag, 22 augustus 2016Uit de krant
zondag, 10 juli 2016Vakantietijd
donderdag, 30 juni 2016Wat een drama en een ellende
vrijdag, 3 juni 2016Nieuwe website
zondag, 15 mei 2016In de leer bij ‘het witte goud’
dinsdag, 15 maart 2016100 dagen in de Franciscusparochie
vrijdag, 15 januari 2016Doe zoals Hij deed
dinsdag, 15 december 2015Vrede op aardeParochie
Heilige Franciscus 
Kerkstraat 4
5721 GV Asten
(0493) 69 13 15
secretariaat@rkfranciscus.nl
Google Maps
Like ons op Facebook Like ons op Facebook!

 


Volg ons op Twitter Volg ons op Twitter

Deze website is ontworpen en wordt onderhouden door iMoose