link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Toespraak bij afscheid Bonum Tenete

gepubliceerd: zondag, 20 januari 2019
foto: Eric Driessen
Toespraak bij afscheid Bonum Tenete

Koren en pastoors… het zijn in de ge­schie­de­nis van de kerk altijd twee tegen­overs geweest. De pastoor heeft – vanuit de li­tur­gie bezien – wensen, en koren zingen ook graag wat de leden willen. Dit kan lei­den tot elkaar gedogen, ja­ren­lan­ge oorlog of opstappen van koren.

Het stoppen van Bonum Tenete, die vandaag voor het laatst gezongen hebben, ligt hier – gelukkig – niet aan. Het mannen­koor en ik hebben een goede verstand­hou­ding! Van­wege de ge­zond­heid van oprichter-dirigent Harrie Swinkels en het daardoor niet meer kunnen sti­mu­leren en be­ge­lei­den, moest er gezocht wor­den naar een nieuwe dirigent. Maar of ze waren te duur, of ze kon­den niet op onze repe­ti­tie­dag, of ze had­den geen in­te­res­se in de muziek van Bonum Tenete. Daarom moest noodge­dwon­gen gekozen wor­den om te stoppen.

De reden dat het koor 40 jaar gele­den werd opgericht, was wel een meningsverschil met de toen­ma­lige pastoor. Mijn eer­waarde voor­gan­ger wilde – conform de li­tur­gie­ver­an­de­ringen – Neder­lands en het mannen­kerk­koor wilde het Gre­go­ri­aans behou­den.

Men bedacht een naam voor het koor: Bonum Tenete, een tekst van Sint Paulus met de bete­ke­nis ‘Behoudt het goede’. En dat is precies wat het koor in de voorbije jaren heeft gedaan: tra­di­tio­nele kerk­mu­ziek zingen.

Bonum Tenete, dat zijn sporen heeft ver­diend als het gaat om een waarde­volle invulling bij de ker­ke­lijke- en gedenk bij­een­komsten, heeft bij velen een diepe indruk achter gelaten. Het koor werd veel gevraagd in Someren, maar ook in de regio was men altijd bereid om aan een verzoek mede­wer­king te verlenen.

Op verzoek wer­den diensten bij speciale gelegen­he­den, zoals gou­den of diamanten hu­we­lij­ken en uit­vaar­ten, de kerk­diensten ver­zorgd met voor­na­me­lijk Latijnse gezangen, vaak Gre­go­ri­aans, maar ook met Byzan­tijnse lie­de­ren en polyfo­nische werken. En dan denk ik ook aan de vie­rin­gen samen met het Dames­kerk­koor op Hoog­feesten.

Bonum Tenete heeft een club­lied met de titel “’t is toch zo fijn”. Dat slaat op de gezellig­heid onderling en de goede sfeer op de repe­ti­ties. Humor en bitterballen waren hierbij ook heel be­lang­rijke onder­de­len.

Het was toch zo fijn met jullie! Dank Harrie Swinkels voor je tome­loze inzet en ijver. Dank beste koorle­den voor alle inzet. Voor de prach­tige opluiste­ring van veelsoor­tige vie­rin­gen en bij­een­komsten. Hoogte­pun­ten waren het Koepel­kerk­con­cert in Lierop, een Latijnse mid­dag in Deurne en de jaar­lijkse mede­wer­king aan de Dodenher­den­king op 4 mei. Het koor was ook oecu­me­nisch gezind. Zo werd jaar­lijks een dienst ver­zorgd in de Pro­tes­tantse kerk.

Behoud het goede: datgene wat jullie in de afgelopen veer­tig jaar aan vreugde en troost gebracht hebben. Laat dank en vreugde de boven­toon voeren, want als in je hart een lied weer­klinkt, dan heeft het leven meer waarde!

Het ga jullie goed!






Parochie
Heilige Franciscus 
Kerkstraat 4
5721 GV Asten
(0493) 69 13 15
secretariaat@rkfranciscus.nl
Google Maps
Like ons op FacebookVolg ons op X/TwitterVolg ons op Youtube Deze website is ontworpen en wordt onderhouden door iMoose