link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Afscheidsviering Bonum Tenete

Laatste optreden mannenkerkkoor in Lambertuskerk Someren

gepubliceerd: zondag, 20 januari 2019
foto: Eric Driessen
Afscheidsviering Bonum Tenete

Mannenkerkkoor Bonum Tenete uit Someren trad op zondag 20 januari voor het laatst op en wel in de Lambertus­kerk. Het doek valt na veertig jaar over het koor. Het koor werd dit keer gedirigeerd door Karel Velings en niet door de vaste dirigent Harrie Swinkels, die het koor jarenlang onder zijn hoede had.

In de jaren zestig van de vorige eeuw, na het tweede Vaticaans Concilie, verdwenen verreweg de meeste mannenkerkkoren. Dat had te maken met het verdwijnen van de Latijnse traditie in de kerken, maar ook met de opkomst van de dames­kerkkoren, die vooral in de door-de-weekse diensten zongen. Zo'n mannenkerkkoor hield dan vaak op te bestaan, zo ook het kerkkoor van de Lambertus­parochie in Someren. Toch ontstond niet lang daarna de behoefte om de Latijnse kerkmuziek weer ten gehore te brengen en werd in 1979 weer een mannenkerkkoor opgericht. Men bedacht een naam voor het koor: Bonum Tenete, een tekst van Sint Paulus met de betekenis 'Behoudt het goede'. En dat is precies wat het koor in de voorbije jaren heeft gedaan: traditionele kerkmuziek zingen.

Bonum Tenete, dat zijn sporen heeft verdiend als het gaat om een waardevolle invulling bij de kerkelijke- en gedenk bijeenkomsten, heeft bij velen een diepe indruk achter gelaten. Het koor werd veel gevraagd in Someren, maar ook in de regio was men altijd bereid om aan een verzoek mede­werking te verlenen.

Diensten werden met grote regelmaat verzorgd in de kerkendorpen van Someren maar ook Huize Witven, Lierop, Asten en in de meimaand Ommel. Hoogte­punten waren het Koepelkerk­concert in Lierop, een Latijnse middag in Deurne en de jaarlijkse mede­werking aan de Dodenherdenking op 4 mei. Het koor was ook oecumenisch gezind. Zo werd jaarlijks een dienst verzorgd in de Protestantse kerk. Enkele leden uit deze kerkelijke gemeente hebben met verve hun bijdrage aan het koor geleverd.

Ook verzorgde het koor samen met het jongere vrouwenkoor Cantores Laetitea of met het Dames­kerkkoor van de Lambertus­kerk optredens op hoogtijdagen zoals Pasen en Kerstmis. Later werden door het uiteenvallen van Cantores Laetitea deze hoogtijdagen ingevuld met het dames­kerkkoor waarbij de zorgcentra Sonnehove, Eegelshoeve en Witven aan de uitvoeringslijst werden toe­gevoegd.

Op verzoek werden diensten bij speciale gelegenheden, zoals gouden of diamanten huwelijken en uitvaarten, de kerkdiensten verzorgd met voornamelijk Latijnse gezangen, vaak Gregoriaans, maar ook met Byzantijnse liederen en polyfonische werken.

De leden, die niet willen stoppen met zingen, hebben al contact met andere koren.

(bericht door Chanel van Aerle en foto’s door Eric Driessen overgenomen van SIRIS)

Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.

Parochie
Heilige Franciscus 
Kerkstraat 4
5721 GV Asten
(0493) 69 13 15
secretariaat@rkfranciscus.nl
Google Maps
Like ons op Facebook Like ons op Facebook!

 


Volg ons op Twitter Volg ons op Twitter

Deze website is ontworpen en wordt onderhouden door iMoose