link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Het Rijke Roomse Leven in Brabant

Wierook, wijwater en worstenbrood

gepubliceerd: maandag, 24 september 2018
foto: BHIC
Het Rijke Roomse Leven in Brabant
foto: BHIC
Het Rijke Roomse Leven in Brabant
foto: BHIC
Het Rijke Roomse Leven in Brabant

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) komt met een nieuw initiatief: een speciale website met infor­matie over het ‘Rijke Roomse Leven’. Er zijn in onze parochie vast wel mensen die het leuk vinden te struinen op de website of zelfs bij te dragen.

Ben je ouder dan 55+ dan is de kans groot dat je de eerste heilige communie hebt gedaan, dat je voor en na het eten een kruisje sloeg en wekelijks naar de kerk ging. Je herinnert je misschien dat bijna overal in Brabant ‘RK’ voor stond: van de lagere school tot de sportclub en de krant. Deze periode staat bekend als de tijd van het Rijke Roomse leven. Het BHIC heeft een omvangrijke website gelanceerd die geheel gewijd is aan dit roomse leven in Brabant.

Tussen ca. 1850 en 1960 was ruim 90% van de Brabanders praktiserend rooms-katholiek. De Kerk heeft daardoor een enorme invloed gehad op het dagelijks leven van alle Brabanders. Om dit te illustreren enkele cijfers: In de 19e en 20e eeuw zijn er in totaal 133 orden en congregaties actief geweest in Brabant. De katholieke reguliere geestelijkheid was op een breed maat­schappelijk terrein actief. Vooral in het onderwijs (van kleuter­onderwijs tot voortgezet (beroeps)onderwijs) en in de zorg (ziekenzorg, bejaarden- en gehandicaptenzorg en opvang van wezen). Mede dankzij hun inspanningen groeide het niveau van onderwijs en gezondheidzorg spectaculair. Bijna iedereen die nu boven de 40 jaar oud is, heeft dus wel op een of andere manier herinneringen aan dit katholieke leven.

Natuurlijk zaten in dit legioen van religieuzen ook ‘krengen van barm­har­tig­heid’, die zich schuldig maakten aan misbruik en ander onrecht. Ook op instellingsniveau zijn er dingen gebeurd, waar we nu met veront­waardiging en onbegrip naar kijken. Die historische werkelijkheid mag zeker niet worden ontkend. Maar daar staat tegenover dat heel veel andere religieuzen zich hun leven lang hebben ingespannen voor de medemens en daarmee een uitgebreid netwerk van zorg- en onderwijsin­stellingen hebben gebouwd.

Feest van herkenning

Op ‘Wierook, wijwater & worstenbrood’ vind je niet alleen foto’s en verhalen van de meer dan duizend katholieke kerken, kloosters en lourdesgrotten in Noord-Brabant, maar je kunt ook meer te weten komen over de meer dan honderd ordes en congregaties die in Brabant werkzaam zijn geweest. In het Rooms prentenboek zullen de typisch roomse fenomenen: van knikengel tot missiebusje, van wijwatervat tot beatmis een feest van herkenning zijn. Wat weet jij nog over de angst voor onkuisheid, over de handen die je boven de dekens moest houden, over de huwelijksmoraal en de seksuele voorlichting? Blader ook eens door de katholieke kalender en de regels en de rituelen.

Maar nog belangrijker dan al die wetens­waardigheden zijn de eigen herinneringen van de Brabantse katholieken aan dat roomse leven. Deze site, die de komende tijd nog aangevuld wordt, biedt dan ook ruimschoots de gelegenheid om bij elk verhaal je eigen ervaringen te delen.


Parochie
Heilige Franciscus 
Kerkstraat 4
5721 GV Asten
(0493) 69 13 15
secretariaat@rkfranciscus.nl
Google Maps
Like ons op Facebook Like ons op Facebook!

 


Volg ons op Twitter Volg ons op Twitter

Deze website is ontworpen en wordt onderhouden door iMoose