link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Van Franciscusparochie naar Franciscusparochie

Zwaar transport

gepubliceerd: woensdag, 25 oktober 2017
foto: Tonny Peeters / Twitter
De klokkenmal is bijna klaar voor vertrek naar Zaltbommel
De klokkenmal is bijna klaar voor vertrek naar Zaltbommel
foto: Zefram / Wikipedia
De Dom van Paderborn
De Dom van Paderborn

In opdracht van de Dom van de Duitse stad Paderborn, de ka­the­draal van Aarts­bis­dom Paderborn, is Klokkengieterij Eijsbouts uit klokken­dorp Asten bezig met het produceren van een nieuwe luidklok. Het gieten van de klok gaat bij Van Voor­den Foundry te Zalt­bom­mel gebeuren.

De giet­vorm werd maan­dag­mor­gen 23 ok­to­ber 2017 door een gat in het dak van de fabriekshal in Asten gehesen en op een diepla­der geplaatst voor ver­voer. De mal heeft een maxi­male doorsnede van vier meter, een hoogte van drie meter en een gewicht van meer dan 35 ton.

Van Voor­den Foundry

Voor de klok is der­tien ton brons nodig, maar voor het giet­pro­ces zal zes­tien ton brons moeten wor­den gesmolten. Omdat dit de capaci­teit van de smeltovens van Eijsbouts te boven gaat, zal over vier weken de gie­ting plaats­vin­den bij Van Voor­den Foundry, tussen de scheepsschroeven en gemaalpompen. Van Zalt­bom­mel gaat de klok dan eerst naar de Achter­hoek waar hij zal wor­den gestemd en daarna nog even terug naar Asten. Uit­ein­de­lijk zal hij in april of mei geleverd wor­den in Paderborn.

Fran­cis­cus­paro­chies

Het toeval wil dat Klokkengieterij Eijsbouts zich in het gebied van onze Fran­cis­cus­paro­chie Asten bevindt en Van Voor­den Foundry in de Bom­me­ler­waardse Fran­cis­cus­paro­chie. Het toeval wil bovendien dat beide pa­ro­chies dezelfde webmaster hebben...

Foto­se­rie door SIRIS

Op de web­si­te van SIRIS staat weer een prach­tige foto­se­rie van de werk­zaam­he­den.


Parochie
Heilige Franciscus 
Kerkstraat 4
5721 GV Asten
(0493) 69 13 15
secretariaat@rkfranciscus.nl
Google Maps
Like ons op Facebook Like ons op Facebook!

 


Volg ons op Twitter Volg ons op Twitter

Deze website is ontworpen en wordt onderhouden door iMoose