link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

We hebben een nieuwe bisschop!

Veel dank aan Mgr. Hurkmans

gepubliceerd: zondag, 15 mei 2016
foto: Ramon Mangold
Met het plaatsnemen op de bisschopszetel werd Mgr. De Korte onze nieuwe bisschop
Met het plaatsnemen op de bisschopszetel werd Mgr. De Korte onze nieuwe bisschop

In een bom­volle Sint-Jans­ka­the­draal is zater­dag 14 mei 2016 officiëel afscheid geno­men van Mgr. Hurkmans als bis­schop van ’s-Hertogen­bosch. Met het plaats­ne­men op de bis­schops­zetel, helemaal vooraan bij het hoogaltaar, werd Mgr. De Korte onze bis­schop.

In het ope­nings­woord sprak Mgr. Mutsaerts: “Er zijn mensen die van u een Braban­der willen maken (...) maar blijft u toch vooral uzelf!”. Daarna werd de apos­to­lische brief ondertekend en voor­ge­le­zen van de kansel. In stoet begeleide Mgr. Hurkmans ver­vol­gens de nieuwe bis­schop naar de speciaal opgepoetste bis­schops­ze­tel en was de bis­schopswissel een feit.

Homilie

Mgr. De Korte begon zijn homilie, aan­slui­tend aan de feest­dag van 14 mei, met de uit­ver­kie­zing van de apostel Matthias nadat Judas Christus heeft verra­den, wroe­ging krijgt en zelfmoord heeft gepleegd. Twee kan­di­da­ten voldoen aan de zeer bepaalde voor­waar­den: ze moeten het open­ba­re leven van Jezus hebben mee­ge­maakt tot en met zijn arres­ta­tie en kruisi­ging en hij moest getuige zijn van de opstan­ding. Het lot bepaalt uit­ein­delijk dat Matthias wordt toe­gevoegd aan de de groep van elf apos­te­len.

Matthias moest getuige zijn van de opstan­ding. Die opstan­ding is iets dat we bijna niet kunnen bevatten. Bij zijn aantre­den als bis­schop van ’s-Hertogen­bosch en als op­vol­ger van de apos­te­len wil Mgr. De Korte dat ook: Getuige zijn van de opstan­ding. Hij beschouwt het als zijn be­lang­rijk­ste taak om mensen bij Christus te brengen en te hou­den.

De nieuwe bis­schop noemde speciaal twee bis­schop­pen die hem in Bisdom ’s-Hertogen­bosch zijn voor­ge­gaan: Mgr. Bekkers, 50 jaar gele­den overle­den en begraven in Sint Oedenrode en Mgr. Hurkmans die zich als pastoor, rector van het Groot­semi­na­rie, vica­ris en bis­schop zo dienst­baar de vele vele jaren heeft ingezet. Hij wenste hem goede moed bij zijn nieuwe taak als rector van de Friezen­kerk in Rome.

foto: Ramon Mangold
Mgr. De Korte spreekt de homilie uit
Mgr. De Korte spreekt de homilie uit

De nieuwe bis­schop ver­volgde zijn homilie met het herhalen van de oproep van Mgr. Hurkmans in de nieuws­brief van het bisdom om de onvrucht­ba­re ver­deeld­heid te over­win­nen en ons rondom de nieuwe bis­schop te scharen. Juist in deze tijd hebben we niet de moge­lijk­heid negatieve energie te verspillen.

Het katho­lie­ke huis is altijd een heel groot huis geweest met ruimte voor velen, met vele spiri­tua­li­teiten, met vele accenten. Maar mis­schien de be­lang­rijk­ste reden voor het over­win­nen van de ver­deeld­heid wordt aan­gereikt door het Evan­ge­lie van vandaag: Christus zegt: niet jullie hebben Mij uitgekozen, maar Ik u. Wie zijn wij dan om elkaar niet te ac­cep­teren?

Mgr. De Korte drong er op aan om onze verant­woorde­lijk­heid van het Doopsel te nemen. In deze ‘jaren van de waar­heid’, van over­drachts­cri­sis met vele senioren en weinig jonge mensen, riep hij op om genoeg mid­de­len ter beschik­king te stellen aan de geloofs­gemeen­schap om goed te kunnen blijven func­tio­ne­ren. Daarbij noemde hij niet alleen geld­col­lec­tes, maar ook tijd­col­lec­tes.

Hij sprak: “De bis­schop kan op zijn kop gaan staan, maar er is zoveel katho­liek leven als de Bossche katho­lie­ken zelf zullen waarmaken.” Ie­der­een wordt opge­roe­pen om een­drach­tig te bouwen aan een kerk die harte­lijk, gastvrij en hel­der is.

Reli­gi­euzen hebben een grote rol gespeeld bij de emanci­patie van de katho­lie­ken in het Bossche bisdom. Zij hebben bij­ge­dragen aan de humanise­ring van de samen­le­ving door scholen en zieken­hui­zen te bouwen. Het katho­lie­ke leven in het bisdom gestalte te geven. Vooruit kijken met Christus als onze heer en her­der.

De bis­schop bena­drukte ver­vol­gens dat hij een oecu­me­nisch hart heeft. Toe­na­de­ring van de laatste halve eeuw is een groot geschenk van Gods Geest. De overeen­komsten zijn groter dan de verschillen. Ge­za­men­lijk gewor­teld in het geloof in de God van Israël, in de ver­zoe­ning van Goede Vrij­dag en ge­za­men­lijk de drie-ene God belij­den.

Wij kunnen in Brabant niet aan de Maria­de­vo­tie voor­bij­gaan. Overal zijn er Maria­ka­pellen en na­tuur­lijk in de ka­the­draal de Zoete Moeder van Den Bosch. We mogen onze gebe­den via Maria bij God brengen. Maria als Moeder van de Heer, Moeder van Christus.

Resumerend benoemde de bis­schop nogmaals zijn drie speer­punten: dicht bij Christus blijven, de ver­deeld­heid over­win­nen en de verant­woordlijk­heid van het doopsel gestalte geven. “Dat de Pinkstergeest die ko­men­de is, ons daartoe in staat zal stellen.”

Dank­woord Mgr. Hurkmans

In het dank­woord dat Mgr. Hurkmans aan het einde van de Eucha­ris­tie­vie­ring uitsprak, blikte hij terug op 28 jaar dienst in de lei­ding van de Kerk, de laatste 18 jaar als bis­schop. Daarbij noemde hij het Heilig Jaar 2000, het Maria­jaar 2003, het 450-jarig bestaan van het bisdom 2009 maar ook de ingrijpende reorgani­sa­tie vanaf 2009.

Hij dankte alle gele­dingen van het bisdom: staf, mede­wer­kers, pries­ters, fami­lie­le­den, goede vrien­den, in het bij­zon­der zijn ouders, Uchesius Smits, pater Groenen en Mgr. Lescrauwaet. Mgr. Bluyssen die hem pries­ter wijdde en Mgr. Ter Schure met wie hij zoveel jaren mocht werken, Mgr. Mutsaerts en vica­ris-generaal Van den Hout.

Tot besluit sprak Mgr. Hurkmans: “Mijn op­vol­ger wens ik vreugde en zegen toe en ik beloof in eerbied en ge­hoor­zaam­heid dienst­baar te zijn. Pries­ters en u allen vraag ik: wees een teken en instru­ment van een­heid en vrede om de Kerk een fris gezicht te geven in deze tijd. Dit vraagt gedul­dig, met liefde in de span­ning staan van het leven.”

Nieuw wapen

Met de benoe­ming tot de zeven­tien­de bis­schop van ’s-Hertogen­bosch is voor Mgr. dr. G.J.N. de Korte een nieuw bis­schops­wa­pen ont­wor­pen.

Mgr. De Korte heeft gekozen voor een nieuw wapen om aan te geven dat voor hem een nieuwe fase in zijn leven als bis­schop aanbreekt. Hij wil de ko­men­de tijd zijn beste krachten voor het bisdom van ’s-Hertogen­bosch geven. De bis­schop zal dat doen vanuit het motto dat hij in 2001 bij zijn bis­schops­wij­ding in Utrecht koos: Confi­dens in Christo - In ver­trouwen op Christus.

Foto­se­rie

Foto­graaf Ramon Mangold maakte de prach­tige foto’s.

Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.





Parochie
Heilige Franciscus 
Kerkstraat 4
5721 GV Asten
(0493) 69 13 15
secretariaat@rkfranciscus.nl
Google Maps
Like ons op FacebookVolg ons op X/TwitterVolg ons op Youtube Deze website is ontworpen en wordt onderhouden door iMoose